Hoe kun je als muziekteam in de kerk zo goed mogelijk functioneren? Hoe zorg je dat de muziek zo goed mogelijk tot zijn recht komt? En hoe kun je zo goed mogelijk samenwerken? Een poging om ruim 5 jaar ervaring in een aantal tips om te zetten. Tips die ik zelf ook nog steeds moet toepassen overigens!
1. Werk met zoveel mogelijk met dezelfde samenstelling
Toen ik begon als coördinator hadden we wisselende teamsamenstellingen. Dat heeft een aantal nadelen. Je raak niet op elkaar ingespeeld en leert elkaar niet zo goed kennen. Als je goed op elkaar ingespeeld bent, kun je gemakkelijker nieuwe liederen leren, ‘voel’ je beter aan wat een andere muzikant doet en kun je makkelijker afwijken van een arrangement.
2. Oefenen, oefenen en nog eens oefenen
Hoe meer je oefent, hoe beter je wordt. Dat begint thuis, maar ook als band samen. Normaal gesproken oefenen wij een keer vooraf, en spelen voor de dienst nog even wat door. Maar als je een extra oefenavond plant, merk je dat ook. Je kunt meer tijd nemen om een lied te oefenen, wat de kwaliteit ten goede komt.
3. Aparte oefenmomenten
Naast het oefenen voor de dienst, zijn aparte oefenmomenten heel waardevol. Zonder de druk van een dienst in aantocht, kun je de focus leggen op bijvoorbeeld een paar nieuwe liederen. Daarnaast helpt het ook om elkaar beter te leren kennen.
4. Neem tijd voor gebed
Zowel tijdens de oefenavond als voor de dienst is het goed om samen te bidden. Naast het feit dat dit rust creëert, kun je je dan helemaal op God richten. Bid ook voor elkaar. Soms zijn er dingen die je wil delen, en dan is het goed om daarvoor te bidden.
5. Leer elkaar kennen
Hoe beter je elkaar kent, hoe makkelijker het gaat. Ontmoet elkaar ook op andere momenten. Volg samen trainingen. Praat met elkaar na de dienst. Deel ook andere dingen dan die met muziek te maken hebben.
6. Wordt geen eiland
Het is niet goed als er meerdere teams zijn, teams losstaande eilandjes worden. In het ergste geval kan dit leiden tot “zij zijn beter”, en dat is niet de bedoeling. Het is daarom goed als bands ook regelmatig van samenstelling wisselen. Soms gebeurt dat natuurlijk (doordat mensen stoppen en er weer nieuwe mensen komen), soms moeten de groepen weer eens opnieuw samengesteld worden.
7. Zorg voor een goede verdeling binnen de teams: niveau
Niet iedereen is op het zelfde niveau. Het is niet verstandig om de beste muzikanten bij elkaar in een team te zetten. Verdeel de muzikanten goed, want andere muzikanten worden beter als ze met goed muzikanten samenwerken. Het is soms wel frustrerend om met minder goede muzikanten samen te werken, maar zie het als een kans om beter te worden.
8. Zorg voor een goede verdeling binnen de teams: instrumenten en zang
Daarnaast is het belangrijk dat de bands ook qua instrumentatie en zang zo goed mogelijk in evenwicht zijn. Als er bijvoorbeeld drie bands zijn en maar twee elektrisch gitaristen en een toetsenist (naast drie pianisten) is het verstandig om niet de toetsenist en een elektrisch gitarist in een band te zijn. Als je minder drummers dan bands hebt, kun je ze beter in een band zetten met een steviger bezetting dan in de band met alleen akoestisch gitaar en piano. Elektrisch gitaar of een basgitaar zonder drums is een lastiger combinatie. Dit geldt ook voor zang: zet niet alle mannenstemmen (waar vaak al een tekort aan is) in één team, maar verdeel ze over de teams. Zorg dat je verschillende soorten stemmen in een team hebt.
9. Training
Het is goed om als team regelmatig bijgespijkerd te worden. Daarom zorg ik regelmatig voor training. Soms alleen voor de zang, soms voor iedereen. Hierdoor help je mensen weer een beetje te groeien in hun bediening. Dit kan ook bandcoaching, of coaches binnen de teams (door mensen met meer ervaring). Geef mensen die nog moeten groeien ook de kans om te groeien.
10. Mensen met een hart voor God
In je muziekteams wil je mensen die gaan voor God. Ze staan immers regelmatig op het podium, en zijn dus ook deel van het gezicht van de gemeente. Geen perfecte gelovigen (die bestaan volgens mij niet), maar wel mensen die serieus met hun geloof bezig zijn en (willen) groeien in geloof. Je hoeft niet al heel lang gelovig te zijn, als je net tot geloof bent gekomen moet je ook de kans krijgen om te groeien in een bediening.
BONUS!!!
11. Heb plezier!
Als laatste: heb plezier! Samen muziek maken voor God is een van de mooiste dingen die er is (vind ik). Dus heb daar ook plezier in. Soms zit het tegen, maar probeer vooral ook te genieten van de gaven die God jouw gegeven heeft en zet dit in voor de gemeente. God geniet daar ook van!
Dit lijstje is vast niet onuitputtelijk. Heb je zelf nog tips of ideeën? Zet ze hieronder!
Haha ‘wordt geen eiland’, herkenbaar…
LikeGeliked door 1 persoon
Heel herkenbaar ik zit in de praise dienst commissie en ik ben zangeres van de praise band en alle punten heb ik ervaringen mee… Van ervaring leren we en uiteindelijk weten we ons verbonden in Jezus en komen we er altijd uit…
LikeGeliked door 1 persoon