Over

Gloria en Kyrie is een blog over muziek in de gemeente. Mijn verlangen is om meer diversiteit aan te brengen in de muziek die in evangelische gemeenten wordt gezongen. Daar worden voornamelijk lofprijs- en aanbiddingsliederen gezongen, terwijl ik geloof dat er zoveel meer is! Als je door moeilijke tijden heen gaat, moet je je pijn niet overschreeuwen met vrolijke liederen. Dan zien we ook bij de Psalmen dat lijden bezongen mag worden! Wat een verademing.

Wie ben ik? Ik ben Marc Volgers (1976). Mijn interesse gaat uit naar muziek, theologie en programmeren. Het laatste doe ik in mijn dagelijks werk. In mijn gemeente speel ik electrisch gitaar en in mijn vrije tijd maak ik progressieve rockmuziek. In mijn gemeente ben ik ook coordinator podiumbedieningen, waar de muziekgroepen ook onder vallen. Hier kan ik ook iets van mijn theologisch ei in kwijt. Een paar jaar geleden ben ik afgestudeerd als HBO theoloog.

Met dit blog hoop ik het gesprek op gang te brengen, reacties te krijgen en dat mijn eigen denken over dit onderwerp wordt aangescherpt! Verder vind ik het ook gewoon goed om meer algemeen over muziek in de gemeente en de eredienst te schrijven, waardoor dit blog hopelijk een waardevol bron aan kennis over deze onderwerpen mag zijn.

Advertentie

7 thoughts on “Over

 1. Beste Marc,

  Mooi dat je een weblog bent begonnen over dit onderwerp. Ik zit in hetzelfde schuitje als jij. Ook in mijn gemeente hebben we een beperkte liedcultuur. Als ik voorga merk ik dat het het veel moeite kost om geschikte liederen te vinden bij het thema van de dienst.
  Ik werk als docent liturgiek bij het Evangelisch College. Sinds kort hebben wij een Toerustingscursus Zangleiders. Bestaat voor de helft uit een theologische bezinning op de samenkomst en op het zingen en voor de tweede helft uit praktijk. Zo probeer ik een bijdrage te leveren aan meer balans (Gloria en Kyrie) in evangelische samenkomsten.

  Like

  • Hoi Henk,

   Bedankt voor je reactie! Ik heb inderdaad al eens gezien dat het EC deze cursus geeft, heel gaaf. Omdat ik zelf iets dergelijks geef in mijn gemeente, is dat voor ons wat economischer ;-). Ik ben wel erg benieuwd naar de cursus!
   Ik hoop inderdaad dat jullie cursus meer bagage meegeeft aan zl’s.

   M.vr.gr.
   Marc

   Like

 2. Beste Marc,
  Goed initiatief. We zijn er als redactie van Soteria (kwartaalblad voor evangelische theologische bezinning) ook wel eens mee bezig geweest. We zoeken overigens nog iemand die een recensie van Hemelhoog (het nieuwe liedboek van het Evangelisch Werkverband) kan schrijven. Iets voor jou?

  Geliked door 1 persoon

 3. Pingback: Zingen over moeilijkheden en lijden ook noodzakelijk in kerkgemeenschap | From guestwriters

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.