5 jaar Gloria en Kyrie!

Mijn blog bestaat 5 jaar! Op 23 juli 2014 schreef ik mijn eerste stuk, Gloria en kyrie: zingen voor God in goede en slechte tijden. Toegegeven, ik had de datum niet scherp op mijn netvlies. WordPress was zo vriendelijk om me op dit jubileum te attenderen. Ik vond het belangrijk om te benadrukken dat de eredienst aandacht moet hebben voor alle aspecten van het geloofsleven. Naar mijn mening was er te veel aandacht voor de positieve aspecten van het geloof, met name in de liederen. Iemand vroeg zich destijds af hoelang mijn blog zou standhouden, op een gegeven moment ben je wel uitgeschreven hierover… nee dus 😉

Wat statistiekjes

Een van de reden dat ik nog steeds blog is dat ik over meer ben gaan schrijven: over muziek en eredienst in bredere zin en soms ook over geloof los van de eredienst. Ik ben wel veel minder gaan schrijven. Zo schreef ik in 2015 106 berichten en in 2018 49. Dit jaar heb ik nog maar 7 berichten geschreven. Het aantal mensen die mijn blog bezoekt en leest is, doordat het blog bekender is geworden groter geworden: in 2015 8419 bezoekers en 14280 views, in 2018 waren er 21677 bezoekers en 32327 views, en ondanks mijn lagere productiviteit dit jaar (door persoonlijke omstandigheden en een verhuizing) zijn er bijna 12.000 mensen op bezoek geweest en 17000 views. Wat lezen mensen dan? Vooral de informatieve blogs worden veel gelezen: Hoe zorg ik dat liederen goed aansluiten? De modulatietabel! en Handige sites voor muziek in de kerk staan ruim boven de andere blogs. Dan pas volgt, met de helft minder views, een paar kritische blogs (95 stellingen over de eredienst en muziek in de kerk en Wat moet ik met Hillsong, Jesus Culture en zo aan?). Een aantal blogs over mijn onderzoek naar de evangelische eredienst zijn ook goed bezocht, daar zal ook wat media-aandacht geholpen hebben (lees hier de samenvatting).

Wat heeft het gebracht?

Hoewel ik een enkele keer wat discussie op gang heb gebracht, heb ik niet de illusie dat ik de evangelische liedcultuur heb veranderd. Integendeel, ik heb de indruk dat veranderingen moeizaam gaan en merk eerder weerstand. Er is regelmatig moeite met de heftigheid van de Psalmen en men lijkt dan liever te kiezen voor wat lekker in het gehoor licht en het gevoel positief aanspreekt. Toch merk ik ook dat er een groep is, maar niet de meerderheid, die inziet dat ook die Psalmen en liederen waarin dingen als het lijden benoemd worden nodig zijn. Ook Opwekking kiest af en toe liederen die hier aandacht aan geven. Maar zangleiders kiezen weinig voor dit soort liederen, en als dat gebeurt levert dat soms ook discussies op (bijv. het lied Maak ons hart onrustig). Als coördinator vind ik het lastig om zangleiders te enthousiasmeren andere liederen te kiezen. In elk geval is het onderwerp wel iets meer op de radar, en ik hoop dat mijn blog heeft bijgedragen in bewustwording.

Wat, een onderzoek?

Een van de leukste dingen die ik heb gedaan vanuit mijn blog is een onderzoek. Ik wil weten: hoe ziet de eredienst er nu echt uit, in plaats van af te gaan op mijn eigen ervaring en de beeldvorming die ik heb vanuit boeken en artikelen. In 2016 heb ik een onderzoek gedaan en vorig jaar heb ik het rapport afgemaakt. Ondanks dat het geen wetenschappelijk onderzoek was, geeft het denk ik wel een aardig beeld en kan ik wel iets meer zeggen over hoe de eredienst er uit ziet. Dat is in elk geval een mooi opstapje naar een boek over de (evangelische) eredienst en muziek wat ik nog steeds hoop te schrijven. Qua oefenen in schrijven heb ik op het blog wel meters gemaakt, en het is fijn te horen dat er mensen zijn die aangeven dat ik prettig schrijf (als je dat niet vindt, laat het ook weten en geef me tips waar het beter kan!!!). Maar ik wil eerst nog meer lezen over het onderwerp, en ik heb nog een paar boeken in de kast die ik moet lezen.

Wat nu verder?

Ik blijf in elk geval gewoon schrijven. Het tempo zal wat lager blijven. Aan een boek hoop ik wel te beginnen, maar ik vind mezelf nog niet goed genoeg voorbereid. Het leuke is dat naast af en toe een beetje media-aandacht ik ook ben gevraagd om in besturen te zitten, waaronder Eredienst Creatief. Daar proberen we vanuit de Blended Worship filosofie, in het Nederlands Verbindend Vieren, een brug te slaan tussen verschillende liturgische tradities waarbij het verhaal van de dienst op creatieve manier vorm krijgt. Hoe dan ook: ik blijk bezig met dit onderwerp en verwacht ook de komende tijd af en toe een blogje! En nu? Ik denk dat ik een goede reden heb om weer eens een Bossche bol te scoren ;-).

One thought on “5 jaar Gloria en Kyrie!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.