Gezocht: mensen die willen deelnemen aan een onderzoek naar de “evangelische” eredienst. Ben je op een of andere manier betrokken bij een evangelisch-achtige eredienst in jouw gemeente? Vul dan het onderzoek in. Waarom? Hoe en wat? Lees verder! Al een tijdje loop ik met het idee om een onderzoek(je) te doen naar de “evangelische” eredienst. Zeker in het Nederlands taalgebied is daar maar bar weinig over geschreven en mijn mening is vooral gebaseerd op eigen ervaring en wat ik her en der hoor van anderen. Daarom wil ik graag wat meer inzicht krijgen: hoe ziet nu een gemiddelde “evangelische” eredienst er uit? Klopt mijn beeld?
Vragenlijst
Ik heb een vragenlijst opgesteld, waarmee ik verdeeld in vijf onderdelen probeer een beeld te krijgen van een dienst:
- Algemene vragen rondom de invuller en de gemeente
- Vragen over de opzet van de diensten
- Vragen over de inhoud van de diensten
- Vragen over muziek in de diensten
- Vragen over de muzikale uitvoering in de diensten
De vragenlijst kan anoniem worden ingevuld, maar ik vraag wel naar bijv. de gemeente om een zo goed mogelijk beeld te krijgen.
Enkele uitgangspunten
Ik hanteer de term evangelisch zoals ik dat ook heb gebruikt voor mijn onderzoek naar megakerken enkele jaren geleden:
Het begrip evangelisch wordt in brede zin gebruikt. Daarmee wordt de hele evangelische beweging bedoeld. Deze beweging is ontstaan vanuit de reformatie en is sterk verwant aan het piëtisme, de nadere reformatie en de opwekkingsbewegingen. Belangrijke theologische punten zijn: de autoriteit van de Schrift, het verzoenend offer van Christus, de noodzaak van persoonlijke bekering en evangelisatie. Het is een beweging of stroming die door alle kerkverbanden heen loopt. Zij zijn zowel te vinden onder vrije kerken, in kerken van ‘traditionele’ kerkverbanden en parakerkelijke organisaties.
Ik probeer bepaalde termen zo breed mogelijk te noemen (bijv. oudste/ouderling, zangleider/aanbiddingsleider), maar het kan voorkomen dat ik een term die in jouw gemeente wordt gebruik niet noem. Zoek dan de term die het meeste aansluit.
Welke antwoorden zoek ik?
Ik heb een bepaald beeld van de evangelische eredienst (snuffel een beetje rond op mijn blog, dan wordt het wel duidelijk), maar klopt dat beeld wel? Is er echt zo weinig aandacht voor Psalmen, de mindere kant van het leven? Is de liedkeuze eenzijdig? Wordt vooral Opwekking gezongen? En hoe zien de diensten er dan uit? Welke elementen komen terug? Worden ze strak opgezet, of juist heel vrij?
Wat ga ik doen met het resultaat?
Ik zal uitkomsten analyseren. Het is de bedoeling dat uit de uitkomsten niet te herleiden is om welke persoon en/of gemeente het gaat. Het is belangrijk dat ik zoveel mogelijk respondenten heb. De uitkomsten zal ik geanonimiseerd publiceren in een rapport, op dit blog en zal ik mogelijk ook gebruiken voor een boek.
Meedoen?
Om het onderzoek goed in te kunnen vullen is het belangrijk dat je een goed beeld hebt (of kunt krijgen) van de muziek en eredienst in jouw gemeente. Een taak in muziek of eredienst heeft natuurlijk de voorkeur, maar niet verplicht. Als er maar correcte informatie wordt ingevuld. Het onderzoek kan ingevuld worden via een formulier tot 1 februari 2016. Invullen kost ongeveer 15 tot 30 minuten van je tijd. Ken je iemand anders die het onderzoek zou willen invullen? Stuur de link door en/of een mail naar marc@gloriaenkyrie.nl.
Dit is op Twinsane & Thriving herblogden reageerde:
Collega blogger Marc zoekt mensen die willen meewerken aan een onderzoek naar naar de “evangelische” eredienst. Is er iemand die hem wil helpen?
LikeLike
ik zelf ben van pkn gemeente , veel mensen afgescheiden van voor die tijd nu 25 jaar geleden ,de opzet was een “beter” gelovige gemeente te stichten, dus onvrede bij de uit tredenen, het tijdperk toen bij ons
in het dorp toen veel meer mensen actief waren in bidstonden, evangelisatie ook met andere de volle evangelische samenwerkten, in het begin fanatiek, later ook de scherpe randjes eraf. de muziek in de samenkomst /eredienst begon met Joh. de Heer en Opwekking, later meer eigen bundel. zo’n 20 jaar geleden, heb ik toch wel heimwee, het geloof had toen meer een “praktisch handvat “, later verflauwd
de opkomst van mensen of “geloven het wel ” ook zijn er natuurlijk best wel positieve dingen met opzetten van een eredienst voor jongeren ed.
LikeLike
er is nog veel meer op te noemen, maar de tijd om te rusten is ook belangrijk !
LikeLike
Pingback: Fritstromp.nl » Eenzijdige aanbidding
Pingback: En toen begon ik een onderzoekje… | Gloria en Kyrie
Na 23 jaar gespeeld te hebben in de dienst in het muziekteam, ben ik gestopt om jong talent ruimte te geven en omdat teveel traditie/sleur en te weinig uitdaging voor me was. Ik ben begonnen met een youtube-kanaal en eigen muziek en dat brengt meer voldoening, zeker als je zo nu en dan een reactie krijgt uit een ver land (zelfs Australie) dat een youtube van mij een dag dat als baaldag begon heeft hersteld. In de 23 jaar zijn we gegroeid van Joh. de Heer naar Opwekkingsliederen. Een tijd was men van mening dat het een mix moest zijn, maar Joh. de Heer is inmiddels afgedaan als ouderwets, oubollig, etc. De diensten worden steeds meer “theater” of “concert” met voorspelbare liturgie. Daarmee zeg ik niet dat de diensten slecht zijn. Maar ik was persoonlijk aangesproken door een artikel van je betreft Psalmen en “klaagliederen”. Er mag best meer afwisseling zijn, met tijden van rust en stil gebed naast spetterende lofprijzing. Gelukkig ben ik gezegend met een prachtig keyboard waarop ik veel creativiteit, ontspanning en muzikale “stille tijd” kwijt kan. En de laatste tijd ben ik zelfs “back to my roots” door kerkorgelspel op mijn keyboard:
http://wf.mellink.info/cache/mod_nmap/pmapp_3616274777.html?cb=1453651183
LikeLike
Hoi Fred, bedankt voor je reactie. Ik vind het mooi om te lezen dat je aangesproken was door mijn stukje over Psalmen en klaagliederen. “I’m on a mission” en het is goed om te horen dat mensen er iets mee kunnen!
LikeLike
Pingback: Het formulier is gesloten. De reacties zijn binnen. Het onderzoek kan nu echt beginnen! | Gloria en Kyrie
Is uw begrip van evangelisch werkelijk zo groot, dat u ook de evangelistische groepen insluit die slechts in één God geloven en niet mee lopen met hen die de Drie-eenheid verkondigen?
LikeLike
Ik begrijp je vraag niet goed. Welke groepen bedoel je en waar maak je op dat ik die zou insluiten?
LikeLike
Ik heb het over de niet trinitarische groepen die het Woord van God verkondigen. En vraag mij of of je die insluit of eerder uitsluit?
LikeLike
Denk je misschien aan bepaalde pinksterstromingen (“oneness”) of de jehovahgetuigen? Ik vind het onderscheid lastig. In de “oneness” theologie wordt Jezus, voor zover ik me er ooit in verdiept heb, nog steeds als God gezien, alleen willen ze de leer van de drie-eenheid niet aanhangen omdat het iets van later is. Misschien dat daar wel gradaties in zijn, maar deze benadering kan ik nog wel inkomen, omdat ze zich sec op de Bijbel baseren. Hoewel ik het persoonlijk wel op het randje vind (en kans dat je er over struikelt is m.i. groot). De eerste christenen kende deze leer ook niet, en zagen Jezus ook als Gods zoon. Persoonlijk denk ik dat de leer van de drie-eenheid de minst slechte formulering is om de verhouding God/Jezus/Geest te beschrijven. Hoe het precies zit blijft een mysterie (vandaar ook de m.n. negatieve formuleringen)
Bij bijv. de jehovahgetuigen wordt Jezus niet meer als God gezien, en daar ligt voor mij wel een duidelijke grens.
LikeLike
Pingback: Hoe staat het met het onderzoek naar de evangelische eredienst? | Gloria en Kyrie
Pingback: Terugblik op 2016 | Gloria en Kyrie
Pingback: Waar sta ik nu? Een terugblik | Gloria en Kyrie
Pingback: Terugblik op 2017 en vooruitblik op 2018 | Gloria en Kyrie
Pingback: Hoe ziet “de” evangelische eredienst er uit en wat wordt er gezongen? | Gloria en Kyrie