Een gruwelijke kant van Kerst…

Vandaag is het feest van de onschuldige kinderen of onnozele kinderen volgens de Katholieke kalender. Hierbij wordt de gebeurtenis uit Mattheus 2:16-19 herdacht, waar Herodus alle jongens van twee jaar en jonger in Bethlehem en omgeving laat vermoorden in de hoop de voorzegde koning te vermoorden. Een verschrikkelijke en nutteloze geschiedenis, want de Jozef en Maria waren ondertussen met Jezus gevlucht naar Egypte. Maar als we denken aan kerst, gaat het om meer dan een lieflijk geboortetafereel, deze gruwelijkheden horen ook bij deze geschiedenis.

Niet vergeten

Het is goed dat deze geschiedenis niet vergeten wordt op de kalender van feestdagen in de Katholieke kerk. De komst van God als mens op aarde is niet iets wat door iedereen even wenselijk was. Koningen als Herodus wilden natuurlijk niet dat ze hun belangrijke positie verloren. Mattheus schrijft er in zijn evangelie dit over:

Toen Herodes begreep dat hij door de magiërs misleid was, werd hij verschrikkelijk kwaad, en afgaande op het tijdstip dat hij van de magiërs had gehoord, gaf hij opdracht om in Betlehem en de wijde omgeving alle jongetjes van twee jaar en jonger om te brengen. Zo ging in vervulling wat gezegd is door de ​profeet​ ​JeremiaEr klonk een stem in Rama, luid wenend en klagend. ​Rachel​ beweende haar ​kinderen​ en wilde niet worden getroost, want ze zijn er niet meer.’ (Mt 2:16-18)

Gruwelijke gebeurtenis

Het is een summiere beschrijving, maar met de verwijzing naar Jeremia wordt benadrukt hoe ellendig dit is geweest. Wat een gruwelijke gebeurtenis. Alleen omdat een koning bang is voor zijn positie moet jouw kind er aan geloven. Hoe het gebeurt is weten we niet, of de ouders het aanzien van de moord bespaard is gebleven, maar het is hoe dan ook heftig geweest. Hierin klinkt ook, hoe summier ook, de thematiek van klaagpsalmen in door. Ontroostbaar onrecht waar niemand iets aan heeft gedaan.

Hoe lang nog

Voor mij is kerst een feest waarin ik me verwonder over het feit dat God mens werd, waar ik samen met familie ben, lekker eet, we elkaar cadeau’s geven. Dan zing ik “Ere zij God“, en niet “Hoe lang nog Heer”. En toch mogen we dit ook niet vergeten. Herodus onderstreept als het ware de ellendige toestand waarin de wereld verkeert, en maakt zo ongewild duidelijk hoe hard de wereld een redder nodig heeft. En nog steeds verkeert de wereld zich in een ellendige toestand, zijn de klaagpsalmen nog steeds relevant. Nog steeds worden er kinderen zonder reden vermoord. Een lijkt de Koning er niets aan te doen. Maar het “hoe lang” wordt beantwoord, zoals ik laatst ook al schreef.

Licht aan het einde van de tunnel

Kerst is een feest van hoop. Er is licht aan het einde van de tunnel. We lopen nog in de tunnel, maar als je ver genoeg kijkt kun je het licht zien. Het lijkt soms zo ver weg, maar ik ben er van overtuigd. We komen bij het licht aan! Ondanks de gruwelijkheid van deze geschiedenis wil ik vooral ook daar bij stil staan.

Rechten afbeelding: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Peter_Paul_Rubens_Massacre_of_the_Innocents.jpg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.