Wat een geweldige nacht! – recensie van het kerstalbum van Lev

Met kerst word je overspoeld met zoetsappige kerstnummers, maar gelukkig komen er ook mooie dingen. Lev heeft het laatste album volledig gewijd aan kerst, en dat is een geslaagd album geworden. Op het album staan tien nummers, een mix van eigen werk, covers en nieuwe arrangementen van gouwe ouwe kerstliederen. De stijl van Lev is onmiskenbaar, toegankelijke popmuziek die een laag dieper gaat.

Wat een geweldige nacht

Het eerste lied en tevens titelnummer is van (de voor mij onbekende) Sidewalk Prophets. De keuze is te begrijpen, wetende dat Lev al een aantal nummers van Rend Collective heeft gedaan, waar het origineel me aan doet denken. Het is een vrolijk, uptempo begin van het album dat het kerstverhaal vanuit de herders bezingt.

Vandaag

Vandaag bij ons is eigen werk, waar de tekstuele vondsten van Matthijn Buwalda duidelijk zijn. De tekst weet op treffende wijze het eeuwenoude verhaal van kerst naar vandaag te brengen, lees maar: “Als U vandaag bij ons zou komen […] zou het journaal dan met U openen?” of “Zou Uw moederen dan een vrouw zijn / uit een middenstandsgezin / een tiener uit Amerika / of een bootvluchteling”.

Zou Uw moederen dan een vrouw zijn
uit een middenstandsgezin
een tiener uit Amerika
of een bootvluchteling

Klassieker

Met Stille nacht heeft Lev natuurlijk een kerstklassieker, maar dan wel een nieuw arrangement. Sommige elementen vind ik minder geslaagd dan anderen. Het piano intro vind ik mooi, maar op de een of andere manier krijg ik ‘m in mijn hoofd niet passend bij het de eerste regels. Bij het tweede couplet zit er een interessante neergaande baslijn en komt er ook een leuke gitaarlick bij (en ook nog een solo!)

Ingetogen

Zoals ik van Lev gewend ben, staan er ook meer ingetogen nummers op hun albums. Zo is daar Een weg naar boven, waarin ook aandacht is voor de moeiten in het leven. Er wordt een contrast gemaakt tussen de “mooi versierde kerstboom” en “kan wat je mist niet meer verbergen”, “de rijk gevulde tafel” en “kan wat je nodig hebt niet geven”. Donker wordt tegenover licht gezet, er is hoop: “Juist als je het nauwelijks meer verwacht / vindt het licht altijd een weg naar binnen”

Theologie

Ook Kerst keert alles om is ingetogen, waarin de omgekeerde wereld van het kerstverhaal wordt benadrukt. Die lijn wordt doorgetrokken in Zoon van God, hoewel het als oudere hymne klinkt is het een nieuw lied. Behalve de mooie en goed zingbare melodie, mooie violen en dynamiek is het ook een soort mini-theologie van kerst. Harold ten Cate heeft het mooi weten te verwoorden. Het lied Breekbaar in mensenhanden is, zoals de titel al zegt, breekbaar. Een rustige pianopartij en de “breekbare” stem van Liesbeth Koedoot. Er is ook een mooie wisseling in sfeer naar het refrein, van een melancholische melodie naar een opgewektere melodie. Zo wordt de tekst goed benadrukt.

Belofte en hoop

Er staat nóg een kerstklassieker op: Komt allen tezamen (mijn gedachte was: en het Ere zij God dan?) in een geslaagd arrangement. Belofte van de eeuwen is een cover van The Promise of the Ages van o.a. Stuart Townend. Echt een leuk nummer met een sterkte tekst waarin ook een sterkte theologie zit. Slotlied is Redding voor de mensen, hoewel een nieuw lied een melodie die goed past bij veel kerstliederen. In de tekst zitten prachtige zinnen zoals “God werd in zijn grootheid klein / Nooit werd er een kind geboren / dat zo op zijn Vader lijkt”. En mijn ‘zorg’ om Ere zij God bleek mee te vallen, het zit in het lied verstopt en eindigt ook nog eens met het amen!

God werd in zijn grootheid klein
Nooit werd er een kind geboren
dat zo op zijn Vader lijkt

Al met al een erg leuk album, met vrolijke en breekbare momenten. Het is geen plat kerstalbum, maar er zit diepgang in de teksten die echt van toegevoegde waarde zijn. Behalve dat ik het album echt aanrader vind voor de kerstperiode, kun je Lev ook live de nummers ten gehore horen brengen. Tussen 14 en 22 december spelen ze op verschillende plekken (hier meer info)

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.