Kerk = zingen

Vanochtend, voordat we naar de kerk gingen, vroeg ik aan mijn jongste dochter Caitlyn (2 jaar): wat ga je doen in de kerk? Ga je lekker spelen met de andere kinderen? Haar antwoord was kort maar krachtig: zing.

Is het niet mooi dat de eerste associatie die een kind van twee heeft met de kerk is: zingen? Waar wordt nog zo veel gezongen? Misschien dat de enige plek waar meer wordt gezongen de douche is. Er zijn natuurlijk veel concertzalen, maar daar wordt vooral geluisterd naar de muziek (of filmpjes gemaakt om op YouTube te plaatsen?).

Het feit dat we zingen in de kerk zorgt ervoor dat de dienst geen eenrichtingsverkeer is. Paulus heeft het een over een lichaam met veel ledematen, en elk lidmaat heeft een eigen functie. Maar niet al die functies komen tot uiting in een dienst. Er is een spreker. Een band of een organist. Iemand die de collecte ophaalt. Er wordt ergens in een keukentje koffie gezet. Misschien is er open gebed. Al dit taken zijn natuurlijk belangrijk! Maar geen van allen kunnen we samen doen. En juist die gemeenschap is zo belangrijk!

In het samen zingen komt dit perfect tot uiting. Samen zingen we voor onze God. Aanbidden hem met liederen, geven Hem eer, roepen het uit naar Hem. En daarom geef ik mijn dochter van twee groot gelijk: de kerk is zingen.

Advertentie

One thought on “Kerk = zingen

  1. Ben het helemaal met Caitlyn eens!
    Sven zei : God eren en leren over God en dat over bijna alles wat je hebt geleerd wel een liedje is, ben het ook met hem eens !

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.