Zing een nieuw lied!

Als je mijn blogs leest, zou je misschien kunnen denken dat ik alleen maar (sombere) psalmen wil zingen. Nu wil ik de psalmen wel heel serieus nemen. En juist daarom, moeten we meer dan alleen psalmen zingen! Psalm 96 zegt: zing een nieuw lied voor de Heer. Ook Paulus heeft het over het zingen van psalmen, gezangen en geestelijke liederen (of: liederen die de Geest ingeeft).

Het goede nieuws is dan ook: er zijn véél nieuwe liederen. Zeker als we alles meetellen wat na de psalmen is verschenen nieuw mag heten. Alleen al het laatste nieuwe liedboek heeft er alleen al 1100. Opwekking zit bijna op 800 liederen. En wat te denken van de omvangrijke Johan de Heer bundel? Aan nieuwe liederen dus geen gebrek. Je zou denken: we hebben er inmiddels wel genoeg. Maar nee, dat vind ik niet. We moeten wel het goede behouden vanuit het “oude”, maar niet stoppen met nieuwe liederen schrijven. En er wordt zeker veel moois gemaakt. Sela brengt in hoog tempo veel nieuwe liederen uit, die ook veelal van goede kwaliteit zijn. Laatst ontdekte ik The Shiyr Poets (met Brian Doerksen) die de Psalmen op muziek zetten. En dan noem ik maar twee voorbeelden.

Door nieuwe liederen te blijven zingen blijft het fris. We moeten daarbij wel oppassen niet te veel in herhaling te vallen. Sommige nieuwe liederen zijn een slechte kopie van een ouder lied. En we moeten daarbij altijd voor ogen houden: aan welke maatstaven moet een goed “kerklied” voldoen? Het is denk ik wel een verschil of je een lied schrijft voor jezelf, of om in de kerk gezongen te worden! Wat ik daarvan vind, komt later nog wel, maar in grote lijnen: het moet zingbaar zijn (maar wat is dat dan?) en tekst moet bijbels te verantwoorden zijn (en… wat is dát dan?).

Voor nu: zing een nieuwe lied met Psalmen voor Nu:

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.