5 redenen om de Psalmen te zingen tijdens de eredienst

Ik vind het echt jammer dat in de evangelische eredienst de Psalmen weinig of niet worden gezongen.* Hoe komt dat? Is er een verkeerd beeld? Wordt gedacht aan de “saaie” Psalmberijmingen (wat is saai)? Staan ze te ver van ons af? Worden ze vergeten? Toch denk ik dat ze onmisbaar zijn, en daar heb ik vijf redenen voor.

1. Ze staan in de Bijbel

De Psalmen, ook wel het liedboek van Israël, staan in de bijbel en door de hoeveelheid nog prominent ook. het bevat zowel het kortste (117) als langste hoofdstuk (119). Geschreven door David en andere schrijvers, zijn ze ook geaccepteerd als geïnspireerde liederen. De oproep om nieuwe liederen te zingen (bijv. Psalm 96) betekent niet dat we de oude liederen moeten vergeten. Van geen van de nieuwe liederen kunnen we zeggen dat geïnspireerd zijn, in elk geval niet met dezelfde autoriteit als die aan de Bijbel wordt gegeven.

2. Paulus zegt het

In Kol 3:16 zegt Paulus “zing met heel uw ​hart​ psalmen en hymnen voor God en liederen die de Geest u vol ​genade​ ingeeft” en in Ef 5:19 “zing met elkaar psalmen, hymnen en liederen die de Geest u ingeeft. Zing en jubel met heel uw ​hart​ voor de ​Heer​”. Hoe duidelijk kun je nog zijn? Het betekent overigens ook dat er andere liederen gezongen kunnen worden.

3. Alle aspecten van het geloofsleven komen aan bod

Er zijn 150 Psalmen, waarin zo’n beetje alle aspecten van het geloofsleven aan bod komen. Van vreugde tot verdriet, leven en dood, liefde en haat, het staat er allemaal in. Ondanks dat het soms over specifieke situaties gaat, zijn ze vaak universeel genoeg om nog steeds te kunnen zingen. En ja, soms roepen teksten weerstand op, maar dat moet ons er niet van weerhouden te zoeken naar een vertaling naar deze tijd.

4. We “klagen” te weinig.

Er is klagen en klagen, en ik denk dat de Psalmen ons leren op de juiste manier te klagen. Er is teveel onrecht en lijden wereldwijd, maar soms ook op persoonlijk niveau, om te negeren. En geloven in God is geen remedie tegen het lijden. Maar God is wel het juiste adres om ons klacht neer te leggen. Hij kan er iets mee, misschien niet direct. Het uitten naar God leidt tot vertrouwen in God. Een mooie basis voor (en vorm van) aanbidding! Het is ook een uiting van solidariteit. Misschien gaat het met ons goed, maar niet met onze buurman of de vervolgde christen aan de andere kant van de wereld.

5. Ze zijn niet saai

Sommige hebben een traditionele achtergrond waarin de Geneefse Psalmen werden gezongen, anderen hebben een beeld van een grote kerk, orgel en mensen die streng kijkend op laag tempo een Psalm zingen. Maar er is meer dan alleen de Geneefse Psalmen. Als je deze saai vindt (het is natuurlijk een kwestie van smaak en perceptie), zijn er meer dan genoeg alternatieven die beter aansluiten bij een evangelische eredienst. Ik heb een lijst gemaakt met Psalmen in hedendaagse uitvoeringen.

Betekent dit dat we ALLEEN Psalmen moeten zingen? Nee, Paulus zegt het al. De Psalmen gaan niet, of slechts indirect (in profetische zin), over Christus en Zijn daden. Die kunnen en mogen we niet vergeten in onze eredienst. Daar zijn nieuwe liederen voor, gebaseerd op of direct uit het Nieuwe Testament.

En hoe pak je dit aan? Ik zou al heel tevreden zijn als er één Psalm in elke dienst wordt gezongen. Er zijn inmiddels voldoende “evangelische” varianten die aansluiten bij de evangelische eredienst. Let er wel op dat je niet te selectief bent en alleen de vrolijke Psalmen er uit pikt. Ik geloof echt dat dit de eredienst gaat verrijken!

* Zie mijn onderzoek

Advertentie

One thought on “5 redenen om de Psalmen te zingen tijdens de eredienst

  1. Dag Marc, dank je voor deze topic. de spijker op de kop. De meeste psalmmelidieen zoals we ze kennen, of misschien weer opnieuw ontdekken zijn uitstekend met een band te spelen……..het is een kwestie van durven! En niet bang zijn dat je jeugd niet meekomt vanwege het taalgebruik. Toen ik jong was zong ik ook in de kerk psalmen, en wist drommels goed wat ik zong………..

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.