Onregelmatige maatsoorten in augustus: 17/8

Vandaag is het 17/8, dus de maatsoort 17/8 is aan de beurt. Het viel niet mee hier wat voorbeelden voor te vinden, maar het is gelukt. Ik was bang zelfs eigen werk te moeten citeren, maar dat is niet nodig gebleken (dat komt nog!). Als deze maatsoort voorkomt, zal dit vaker al opgebroken zijn in twee of meer maatsoorten. Er zijn natuurlijk allerlei combinaties mogelijk, bijvoorbeeld 4/4+9/8, 5/4+7/8, 12/8+5/8.

Björk – Moon, Hollow en Crystalline

Volgende wiki pagina “List of musical works in unusual time signatures” heeft Björk (vooral bekend van de jaren ’90 hits als Human Behaviour en It’s Oh So Quiet) wel drie nummers in 17/8 geschreven: Crystalline, Hollow en Moon. Het zijn alledrie wat ‘avant garde pop’ nummers die wat ongewoon zullen klinken in de oren van velen. Het is in in elk geval interessant om nader te bestuderen. In alle gevallen is het wat lastig om precies het ritme te vinden, omdat er niet heel erg sterke accenten inzitten en er geen of weinig ritmische begeleiding is. Bladmuziek biedt wel uitkomst. Zo heeft Moon een staccato melodie op een harp met 32e noten en rusten, wat een heel apart effect geeft. Crystalline wordt uitgeschreven als 4/4+9/8.

The National – I Should Live in Salt

Nooit van deze band gehoord, maar uit hetzelfde lijstje van Wikipedia geplukt. Het couplet is in 17/8. Het klinkt als een 4/4 met een akoestische slaggitaar, maar door de extra 1/8 noot na elke twee maten klinkt het wat spannender en word je steeds even opgeschud, alsof de cd overslaat (zonder dat het irritant klinkt, althans, dat vind ik).

Porcupine Tree – Halo

Weer bij de progressive rock behandeld. Het middenstuk is 17/8 of 17/16 (afhankelijk van enkel of dubbel tempo). Door de staccato ritme en ditto ritmebegeleiding klinkt het heel ‘gek’ en moet je echt even je best doen om het te volgen. Er zit wel een soort van groove in, maar wel een hele ongewoonlijke.

Advertentie

One thought on “Onregelmatige maatsoorten in augustus: 17/8

  1. Pingback: Onregelmatige maatsoorten in augustus: heelveel/8 | Gloria en Kyrie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.