Onregelmatige maatsoorten in augustus: 15/8

Ik ben nog niet uitgeteld, hoewel het aantal voorbeelden wel aardig begint te slinken. Maar vandaag 15/8, en daar is zeker wel wat in te vinden. Ik ken een 15/8 vaak als een samengestelde maatsoort van 4/4+7/8, maar er zijn natuurlijk ook andere opties mogelijk. Wie zijn tafels nog een beetje kent, weet dat 5×3=15, en dat kan dus ook. Dan is het het 12/8+3/8, of een 5/4 met triolen.

Mike Oldfield – Tubular Bells

Waarschijnlijk kent bijna iedereen het intro wel. Ik ken het van Bassie en Adriaan, waar dit gebruikt werd als het spannend werd. De notatie verschilt nogal. 15/8 kan met een tempo van 70-75. Een maat bestaat van uit 30 noten, het is dan een samenstelling 7/8+4/4 (of 8/8). Vaak is het ook in dubbel tempo uitgeschreven in 7/8+7/8+7/8+9/8 of 4/4+3/4+4/4+4/4 (ik heb ook een notatie gevonden waarin het stug als 4/4 is uitgeschreven. Dat kan natuurlijk ook, maar erg handig is het niet omdat je je oriëntatie kwijt raakt). Interessant wordt het als de piano akkoorden omlaag speelt (Am-G-F etc.), omdat het dan tegen de maat in lijkt te gaan.

Neal Morse – Time Changer

Als je een nummer “Time Changer” noemt, kun je er bijna niet onderuit er wat maatwisselingen in te stoppen. En dat gebeurt hier ook! Het eerste deel is vooral 5/8 en 6/8 maar na een trage epische 3/4 komt de maatsoort van vandaag. Rond 3:55 horen we een van Neal’s geweldige acapella bedenksels (bijv. ook in Author of Confusion). Deze is in 14/8: 78+4/4. Neal begint met een zanglijn, waarna er steeds meer zanglijnen met andere fraseringen overheen komen. Na een korte herhaling van het 5/8 riffje komt ditzelfde vers nu met drums en bass. Ondanks dat het onregelmatig geteld is weten Mike Portnoy en Randy George het toch lekker groovy neer te zetten.

Dream Theater – Seasons of Change

In dit lekker lange nummer van Dream Theater (23 minuten) vinden we ook de nodige onregelmatige maatsoorten. Het couplet (op 4:27) is in 15/8, maar op verschillende manieren gefraseerd. Het eerste stuk is 3/4+9/8 (4+5) en het tweede is 6/8+6/8+3/8. Hierdoor klinkt het eerste deel wat stokkerig, terwijl het tweede stuk veel meer doorloopt (in 5 groepjes van 3). In een video legt Mike Portnoy uit hoe hij dit drumt (vanaf 6:17).

 

Advertentie

One thought on “Onregelmatige maatsoorten in augustus: 15/8

  1. Pingback: Onregelmatige maatsoorten in augustus: heelveel/8 | Gloria en Kyrie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.