Onregelmatige maatsoorten in augustus: 11/8

Hoe meer tellen in een maat, hoe meer mogelijkheden. De 11/8 maatsoort komt vaak voor als een 12/8 die niet af is (3+3+3+2), maar kan ook in een 4/4 variant met 3/8 er aan toegevoegd of als 7/8+2/4. je krijgt hierdoor boeiende combinaties, die mij vaak wel een triggeren: wat gebeurt hier? Zeker het derde nummer (Echolyn – Island) heeft dat effect blijvend op mij omdat er zoveel gespeeld wordt met deze maatsoort.

Primus – Eleven

Zoals de titel doet vermoeden, is dit nummer inderdaad in 11/8 en een mooi voorbeeld van een onaffe 12/8. Het begint met percussie en drums. Na dit intro valt de band, waarbij – kenmerkend voor Primus – de basgitaar prominent aanwezig is. Hoewel 11/8 best een ongewoonlijke telling is, voelt het niet heel erg raar en zit er ook een lekkere groove in. Neal Morse gebruikt ook regelmatig een dergelijke 11/8, zoals in Help Me / The Spirit and the Flesh dat ik op 5/8 besprak.

Devo – Blockhead

Hier een goed voorbeeld van een 11/8 als 4/4 + 3/8. Het couplet is in 11/8, en telt het makkelijkst als 1 – 2 – 3 – 4 – 1-2-3 (het zou ook als 7/8+2/4 kunnen, maar 8e tel voelt mee als een “opmaat”). Door de wat “schokkerige” coupletten – het eerste deel doet vermoeden dat het goed doorloopt, tot de laatste 3 tellen – is er een goed contrast met het refrein in 4/4, dat lekker doorloopt.

Echolyn – Island

Echolyn is een relatief onbekende progressive rock band. Onterecht, want ze maken geweldige nummers. Dit is een van mijn favoriete nummers, dat voor een groot deel in 11/8 is. Deze is vooral interessant omdat er gespeeld wordt met verschillende ritmes binnen de 11/8 maatsoort. Het begint met een gitaarriff, deze speelt staccato een patroon van 4 x 5/16 + 1/8. Vervolgens valt de synthesizer in met een melodie in groepjes van 3+3+3+2, terwijl de drums double time feel speelt in groepjes van 4+4+3. Vervolgens wisselt de drums dan af en volgt de synthesizer in 3+3+3+2, waarna de hele band dit patroon volgt. Dit duurt tot ongeveer 2:30, waarin verschillende variaties voorkomen. Onder andere hierdoor (maar ook melodieus, harmonieus en ritmisch) is het een heel avontuurlijk begin.

In deze drumcover is goed te volgen wat de drums doen:

The Beatles – Here Comes the Sun

Dit is een van mijn favoriete Beatles nummers, het heeft een goede melodie, een tekst die me opvrolijkt en… een middenstuk in onregelmatige maatsoorten! Afhankelijk hoe je het opschrijft, zit daar ook 11/8 in. Het middenstuk begin rond 1:38 met een 3/8 maat. Daarna is het 6/8 + 5/8 (11/8) en 4/4 + 7/8. Door de onaffe 12/8 feel in het eerste stuk en de strakke 4/4 feel in het tweede stuk krijg je een interessante beweging, eerst is heet ‘zwierig’ en dan ‘strak in de pas’. Maar allebei net niet helemaal.

Sufjan Stevens – The Tallest Man, The Broadest Shoulders

Een aantal voorbeelden waren 6/8+5/8. Het kan ook andersom, in The Tallest Man, The Broadest Shoulders is het 5/8 en 6/8. Het begint met een piano en een klap op de 5e, 10e en 11e tel. Wat ook erg leuk is, in het 4/4 middenstuk horen we het 5/8 thema ‘dwars’ door de muziek heen.

Advertentie

2 thoughts on “Onregelmatige maatsoorten in augustus: 11/8

  1. Pingback: Onregelmatige maatsoorten in augustus: heelveel/8 | Gloria en Kyrie

  2. Pingback: Recensie Oden van Salomo – Goed terecht | Gloria en Kyrie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.