Onregelmatige maatsoorten in augustus: 10/8

Het blijft leuk om bezig te zijn met onregelmatige maatsoorten! Vandaag 10/8. Dit is de eerste even maatsoort, en kan vaak ook als 5/4 worden opgeschreven. Daardoor is het soms wat arbitrair of het nu 10/8 of 5/4 is, hoewel voor alle maatsoorten geldt dat er vaak meerdere opties zijn. Zelf noteer ik vaak 10/8 als een ritme gegroepeerd is als bijvoorbeeld 3+3+2+2.

Rush – YYZ

Het intro van dit instrumentale nummer is gebaseerd op de IATA airport identification code van Toronto Pearson International Airport: lang-kort-lang-lang lang-kort-lang-lang lang-lang-kort-kort (lang = 1/8, kort = 1/16). Het begint met een soort ride/bell (ik ben geen drummer, in de video lijkt het een hele kleine ride) die het patroon speeld, waarna bas en gitaar invallen. Elke 1/8e tel wordt een C gespeeld, elke 1/16e tel een F#.  Dat geeft een dreigend b5 effect geeft (verboden in middeleeuwse muziek), vooral in combinatie met de synths. Na een paar snelle loopjes wordt het een groovy nummer in 4/4.

King Crimson – Larks’ Tongues in Aspic Pt.2

Dit is nou zo’n nummer waarbij het enigszins arbitrair is of het nu 5/4 of 10/8 is. Omdat er een sterke 3+3+2+2 in zit, neig naar 10/8. Het begint met een venijnig Gm7 akkoord (zonder 5 (D), dus G – F – Bb). De 1e, 4e, 7e en 9e wordt het akkoord gespeeld, de overige tellen worden gedempt (met de linkerhand) gespeeld.

Advertentie

One thought on “Onregelmatige maatsoorten in augustus: 10/8

  1. Pingback: Onregelmatige maatsoorten in augustus: heelveel/8 | Gloria en Kyrie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.