Een bezoekje aan Musée de la musique

Deze zomer bivakkeren we een paar weken in een leuk boerderijtje in een dorpje 40km ten zuidwesten van Parijs. Ik had wat tijd voor mezelf en besloot het Musée de la musique te bezoeken. Met 4500 instrumenten in chronologische volgorde leek me dit wel een boeiend museum.

Parc de la Vilette

Musée de la musique is gelegen in het noordoosten van Parijs, in Parc de la Vilette. Een plek met abattoirs en een veemarkthal is omgetoverd in een park met diverse culturele gelegenheden. Omdat ik een uur te vroeg aankwam kon ik een mooie wandeling door het park maken. Voor kinderen is er genoeg te spelen, Cité des Sciences et de l’Industrie leek me ook interessant en La Géode – een omnimax bioscoop – ziet er van de buitenkant al spectaculair uit.

La Géode

La Géode

Cité de la Musique

De wandeling bracht me op tijd terug bij het museum, dat deel uitmaakt van Cité de la Musique. Daar is ook de Philarmonie de Paris gevestigd in een imposant gebouw. Het museum zelf was lekker rustig, wat een verademing is vergeleken bij de drukke toeristische plekken in Parijs (de Mona Lisa in het Louvre heb ik vooral door andermans camera’s gezien) en is logisch ingedeeld in zes afdelingen. Je krijgt een audiogids met koptelefoon mee, waarmee je met nummers informatie en geluidsfragmenten bij verschillende instrumenten krijgt (ik had een Engelstalige gids).

Door de eeuwen heen

Luiten

Luiten

Na een paar vitrines met prehistorische instrumenten komen we terecht in de 17e eeuw. Ik vond (als gitarist) vooral de verschillende luiten en de eerste vormen van gitaren interessant, maar er waren bijvoorbeeld ook mooi versierde toetsinstrumenten zoals clavecimbels. In de 18e eeuw zie je de instrumenten verder ontwikkelen, zoals experimentele mandolines (de naam komt van de amandalvorm – weer wat geleerd ;-)) en de eerste ontwikkelingen naar echte piano’s (zoals de klavechord). De 19e eeuw begint met vitrines over Beethoven en Stradivarius (die blijkbaar een heel scala aan violen en aanverwanten heeft gebouwd), waarna een scala aan piano’s volgt. Ook komen nieuwe instrumenten zoals de saxofoon aan bod.Piano's

De 20e eeuw

Als het om experimentele instrumenten gaat heeft de zaal met de 20e eeuw de nodige bijzondere instrumenten in petto. Door de technologische ontwikkeling werd het mogelijk de meest exorbitante bouwsels te vervaardigen.SF Sommige lijken direct uit jaren ’60 sf-series te zijn gekomen. Een van de meest bizarre ‘instrumenten’ is de teremin,

Teremin

Teremin

waarmee je door met je hand langs een antenne te bewegen tonen voortbrengt. Die mocht je ook bespelen, maar ik kon er niet echt iets zinnigs mee componeren… Om niet te veel vervreemd te worden door al deze bijzondere instrumenten was er nog een hele rits elektrische gitaren, toch wel een van de beste uitvindingen van de vorige eeuw ;-).

De rest van de wereld

De laatste zaal was ‘Musiques du monde’ met instrumenten uit Afrika, Azië, Oceanië en Amerika. Het was jammer dat deze instrumenten niet chronologisch meegenomen zijn, de instrumenten uit het midden oosten en Afrika zijn vaak ook voorlopers van westerse instrumenten.Du monde...

Al met al een erg boeiend museum waar je makkelijk een dag kunt doorbrengen. Die tijd had ik niet, waardoor ik lang niet alle geluidsfragmenten heb kunnen beluisteren. Er was m.i. wat weinig nadruk op muziek in de religieuze context (ik heb bijv. maar een orgel gezien – maar goed, die dingen zijn ook gewoon groot) wat ik zelf wel interessant had gevonden. Voor mensen die weinig met muziekinstrumenten hebben is het misschien wat veel van het ogenschijnlijk zelfde, maar als je meer wilt leren van de ontwikkeling van muziekinstrumenten is het zeker de moeite waard.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.