Liedjes Opwekking 42 zijn bekend

De nieuwe liedjes voor cd 42 van Opwekking zijn bekend gemaakt. Net als de afgelopen jaren twaalf liederen (hoewel er op cd 40 een meer staat). Qua stijl en liederenkeuze niet heel verrassend of vernieuwend, maar er staan wel een paar mooie liederen bij. Ik heb ze vandaag, voor zover er materiaal beschikbaar was, beluisterd. 42 is Het antwoord op de ultieme vraag over het Leven, het Universum, en Alles, dus wie weet hoe dat uitwerkt ūüôā .¬†Een eerste indruk.

Kees Kraayenoord – Smaak van redding

Het is al weer een paar jaar geleden dat het album Feest van genade uitkwam. Een erg mooi album waar wat mij betreft wel meer van gezongen mag worden. Vorig jaar verscheen Houd vol al (Opwekking 798) en nu dus Smaak van redding. Het beeld van het avondmaal klinkt duidelijk door in dit mooie lied, dat goed zingbaar is. Tekstueel goed (“Wij leven door zijn dood, genezen door zijn pijn,¬†verlangend naar de dag dat we bij Hem zijn.”) en muzikaal klinkt het goed in mijn gehoor. Het is natuurlijk geschikt voor bij het avondmaal, maar kan wat mij betreft altijd gezongen worden.

InSalvation – Vul dit huis met uw glorie

InSalvation is een Nederlandse band die muziek maakt in de stijl van Hillsong en Jesus Culture. Muzikaal gezien een aardig nummer, tekstueel gezien vind ik het mager (de hele tekst past op iets meer dan een regel: “Vul dit huis met Uw glorie /¬†Vul dit huis met Uw glorie /¬†Vul dit huis met Uw aanwezigheid /¬†Want alles is door U, en alles is tot U /¬†Openbaar aan ons Uw heerlijkheid. /¬†Heilig, Heilig, Heilig is de Heer! /¬†Jezus, is Koning! / Breng hulde geef Hem eer!”). Theologisch niet onwaar, maar als je dan toch bijna 6 minuten hebt, kun je het nog wat meer uitdiepen toch? Er is trouwens ook een akoestische versie op YouTube te vinden, die ik eigenlijk mooier vind (3:55 is lang genoeg voor dit lied). Benieuwd hoe deze op Opwekking terecht komt.

Matt Redman – One Day (When We All Get To Heaven) (Op die dag)

Bij Matt Redman beduidend meer tekst in dit lied over die dag dat we eindelijk bij God zullen zijn. Geen tranen en geen lijden meer, alleen nog Jezus’ glorie. Zowel qua (onder)titel als muzikaal roept het wat “gospel”achtige associaties bij me op. Het lied blijft muzikaal vrij rustig, mooi maar ik mis ook wat “actie” en vind ik het ‘er door heen zingen’ op het einde wat minder. Benieuwd naar de uitvoering op de cd. Tekstueel vind ik het een interessant lied, het geeft hoop maar benoemt dingen ook scherp: “No cancer, no depression”. Dat vind ik heel mooi, en in deze context goed (hoewel ik me haast te zeggen: besef dat het over ‘die dag’ gaat, en er nu – helaas – nog wel kanker en depressie is, gebruik dit lied niet om daar aan voor bij te gaan).

Rend Collective – One and Only (Niemand anders)

Je kunt er bijna op rekenen, een nummer van Rend Collective. Nu vind ik het eerlijk gezegd geen straf, ze schrijven mooie liederen en ik vind de stijl prettig (+1 voor Ierse invloeden). Tekstueel een mooie balans tussen dichtkunst (mooie zinnen als “Who spoke and taught the sun to rise” en “Who sang as planets learned their dance” – benieuwd hoe dit vertaald is!) en overgave (“Jesus, One and Only /¬†Great and Holy¬†We are yours”). Waar in sommige nummer dergelijke overgave wat corny op mij overkomt, heft de dichtkunst het naar een hoger niveau.

Shane & Shane  РPsalm 46 / Lord of Hosts (Hoogste God)

Shane & Shane – je moet toch wat als je dezelfde voornaam deelt en samen muziek wil maken – hebben al een respectabel aantal albums uitgebracht, waaronder ook de nodige Psalmen op eigen muziek. Deze mooi versie van Psalm 46 verschijnt nu op Opwekking. Muzikaal erg mooi, de drums weten goed de heftigheid te benadrukken. Inhoudelijk is het een lied over de grootheid van God, die duidelijk boven de ‘volken die zich roeren’ staat. Een mooie aanvulling aan de bundel!

Jesus Culture – Alive in You (Ik leef in U)

Ik ben nog niet heel enthousiast, klinkt meer als het zelfde in de Hillsong/Jesus Culture sfeer, dat vind ik persoonlijk niet zo veel toevoegen. Inhoudelijk vind ik het weinig origineel, maar is er ook niets mis mee. Bethel (waar Jesus Culture uitkomt) is een kerk die meer in het voorspoedevangelie grossiert, dat hoor je wel een beetje in deze tekst (het minipreekje in een¬†“Sunday morning worship” dat ik n.a.v. dit filmpje tegenkwam is daar een aardig voorbeeld van).

Hillsong –¬†What a beautiful name

Net als het vorige lied spring ik ook hier niet in de lucht van enthousiasme. De typische Hillsong opbouw klinkt lekker, maar inhoudelijk weet ik het niet zo. Het is allemaal niet onwaar, maar het kan zich niet meten met met bijvoorbeeld zo’n tekst als die van Rend Collective. Daar zitten mooie beelden in, hier bekruipt me het gevoel dat ik dit soort teksten al vaker heb gezongen.

LEV –¬†Uw liefde wint elke strijd

Eigenlijk nog een liedje van Rend Collective, maar dat vind ik dan weer niet zo erg. Want ik vind de tekst erg goed. Ook hier is, vanuit een hoopvol perspectief, ruimte voor de pijn. Er zijn losse referenties naar de Bijbel (het verhaal van de Israelieten die het beloofde land ingaan: Jericho, reuzen), wat op een frisse manier is gedaan. Muzikaal is het een lekker, vrolijk aanstekelijk nummer.

The Psalm Project –¬†Witter dan sneeuw (Psalm 51)

Wederom een Psalm, volgens mij het eerste lied van The Psalm Project dat op Opwekking terecht komt. Het is echt een heel erg mooi lied. Psalm 51 staat al deels in Opwekking (389 Create In Me a Clean Heart). In onze gemeente hebben we ‘m al een aantal keer gezongen. Hij zingt makkelijk, hoewel je misschien soms even moet slikken omdat ik me niet kan voorstellen dat de tekst je niet onberoerd laat. Ik krijg er weer kippenvel als ik er naar luister. Jammer dat de meeste gemeenten geen strijkers ter beschikking hebben…

Elisa en Reyer –¬†Wij hebben U¬†lief

Een lied van Reyer, samen met Elisa (Krijgsman vermoed ik). Allemaal niet heel verrassend, maar makkelijk zingbaar en het klinkt goed (de zangeres heeft dan ook een mooie stem).

Reyer –¬†Glorieus

Nog een lied van Reyer. Als ik de goede versie heb gevonden, had ik als ik moest kiezen dit lied boven de andere verkozen. Wat bombastisch, maar daar houd ik wel van.
De tekst gaat hieronder verder, maar de code van Reverbnation genereert wat extra witruimte…

Marcel Zimmer –¬†Dit is Jezus

Dit lied heb ik niet kunnen vinden, dus het is nog een verrassing hoe dit klinkt.

Tenslotte

Even de eerste balans opmaken. 6 van de 12 liedjes zijn van Nederlands origine (het lied van Lev is een vertaling), wat ik een goede zaak vind. Wat mij betreft zouden er meer Nederlandse liederen op staan, maar dat heb ik al vaker geroepen geloof ik ;-). Qua Hillsong/Jesus Culture-achtige liederen denk ik dat er al genoeg te vinden is in Opwekking, maar goed, het zij zo. Er is veel dat dat compenseert, en er zijn mensen die daar weer heel blij van worden. Er staan dit keer zelfs twee Psalmen op, waar ik erg blij mee ben. Al met al staan er een paar mooie liederen op en zijn er ook inhoudelijk interessante toevoegingen. Ik ben benieuwd hoe het eindresultaat gaat klinken, zeker ook hoe sommige liederen vertaald gaan worden. Nog even wachten tot het Pinksteren is…

Enne… is “Het antwoord op de ultieme vraag over het Leven, het Universum, en Alles” niet eigenlijk een Persoon in plaats van getal?

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.