‘Hey! Het is oké’ ook in de kerk(dienst)?

Deze week is een nieuwe campagne gestart: ‘Hey! Het is oké’. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil bereiken depressie bespreekbaar maken. Een goed idee, want het is niet iets waar je makkelijk over praat, zeker niet in een maatschappij waar alles leuk lijkt te moeten zijn en succes belangrijk is. Is depressie ook makkelijk bespreekbaar in de kerk? Is er aandacht voor in de kerkdienst?

Lastig bespreekbaar?

Nu heeft het ministerie onderzoek laten (zie het artikel voor de cijfers), dus ik ga af op mijn gutfeeling. Ik denk dat er in de kerk, en vooral in de diensten, weinig aandacht is voor depressie. Ik denk dat in de pastorale context of in een kring dit onderwerp wel besproken zal worden, maar hoeveel mensen spreek je na de dienst die aangeven depressief te zijn? Als je een gebroken been hebt is het niet zo moeilijk: mensen zien aan je dat er iets met je is. Depressie is niet altijd te zien. En juist door er mee door te blijven lopen (wat bij een depressie ook makkelijker gaat dan bij een gebroken been) wordt het probleem ook niet minder.

Er aan onder?

Ik heb enig idee hoe het is om depressief te zijn. Ik heb best wat meegemaakt (o.a. jarenlang gepest), en de laatste tijd ben ik dit intensiever aan het verwerken. Ik zou niet willen zeggen dat ik echt depressief ben geweest, maar herken die gevoelens van neerslachtigheid wel. Diep van binnen ben ik een optimist, ik zie altijd wel iets positiefs (uiteindelijk). Er zijn gewoon te veel mooie dingen om van te genieten in het leven. Maar ik hoor ook verhalen van mensen die er helemaal onderdoor gaan. Alleen nog maar thuis zijn, bijna niets meer ondernemen. Ze hebben er de kracht niet voor. Ik word verdrietig als ik dit soort schijnbaar hopeloze situaties hoor, en ben dankbaar voor wat ik heb.

In de Bijbel?

In de Bijbel komt depressie ook voor. In de klaagpsalmen gaat het er regelmatig over, er is zelfs een heel boek aan gewijd: klaagliederen. Omdat dit door Jeremia is geschreven kennen we nu ook het werkwoord “jeremiëren”. Terwijl in de meeste Psalmen het vaak uitloopt in een vertrouwen op God, is dat niet altijd zo. Psalm 88, 137 en het boek klaagliederen hebben niet bepaald een vrolijk einde. Het klinkt tegenstrijdig: maar dat is goed nieuws voor mensen die depressief zijn. De Bijbel is een boek dat deze gevoelens serieus neemt en er niet overheen walst met een ‘het komt wel goed’.

In de kerk?

Ik denk dat we daar ook iets mee moeten in de kerk. Pastoraal en in kringen, maar ook in de eredienst. Daar zien we elkaar immers allemaal. Als we daar een sfeer creëren waarin ruimte is voor álle emoties – inclusief depressie – zal het ook gemakkelijker zijn om er over te praten. Hoe dan? Het kan natuurlijk ter sprake worden gebracht in preken, genoemd worden in gebeden, misschien ook in het rijtje mensen dat ziek is, en ik denk ook in de liederen. Misschien zijn Psalm 88 en 137 wel erg zwaar, maar er zijn (steeds meer) liederen waarin pijn en verdriet worden benoemd (bijv. Opwekking 629).

 

Advertentie

5 thoughts on “‘Hey! Het is oké’ ook in de kerk(dienst)?

  1. Ik denk dat dit ook heel erg verschilt per persoon in hoe hij/zij de dienst, de omgeving, de mensen uit de gemeente ervaart. De groep mensen met een depressie is een grote groep, waardoor ik er vanuit ga dat ze ook allemaal iets anders nodig hebben. Dat maakt het complex, zeker in de kerk.

    Het is zo wonderlijk als je het, in mijn ogen door Gods besturing, mag ervaren. Dat je voelt dat je met alles, ook de dingen die (vooral in onze ogen!) nog niet goed zijn, welkom te zijn in een gemeente. Erbij te horen, gezien te worden, het is zo belangrijk! Te vaak gaat het fout, we maken allemaal fouten. Iets wat overigens niet erg is, we kunnen ervan leren! De fout is vaak niet het probleem, maar wel hoe hierop geacteerd word. We zijn allemaal bouwers aan Zijn Koninkrijk, maar zijn nog niet volmaakt..

    Mooi dat je hier over schrijft en er aandacht voor vraagt!

    Geliked door 1 persoon

  2. Goede blog! Ik denk dat we het taboe moeten doorbreken. Stop met het wegstoppen van psychische ziektes. Juist deze problemen mogen benoemd worden in de kerk. Als één van ons het zo moeilijk heeft, dan willen we er toch omheen staan? (beetje meer kennis over psychisch lijden zou niet gek zijn)

    Geliked door 1 persoon

  3. Pingback: ‘Hey! Het is oké’ ook in de kerk(dienst)? — Gloria en Kyrie – Het Bureau

  4. Goed artikel Marc,
    Aandacht voor mensen/gemeenteleden met psychische nood is zo belangrijk. Het zijn er meer dan we soms denken. Psalm 88 lezen of zingen we niet zo vaak in kerkdiensten. Maar de tekst is zo waardevol voor wie er de herkenning in die tekst heeft..
    Het lied uit Opwekking legt in dit kader van spreken/schrijven over depressie voor mij teveel de nadruk op “je moet maar vergeven”. Het kan het schuldgevoel bij wie depressief is verhogen…. je zult maar leven met een donkere wolk boven je….
    Dus ook hier is weer die nuance bij het zoeken van liederen (voor een eredienst) zo groot aanwezig.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.