Geloof in de Top 2000

Vanaf eerste kerstdag is het elk jaar weer raak: de #top2000. In ons huis staat dan de televisie als het even kan wel op het Top 2000 kanaal. Luisteren naar de 2000 liedjes waar heel wat moois tussen zit. En ach, ook minder moois. Het is in elk geval geen christelijke Top 2000, dan had de lijst er ongetwijfeld anders uit gezien. Een poging om 10.000 Reasons van Matt Redman er in te krijgen sneuvelde eerder. Maar toch kon ik er wel het een en ander vinden wat met geloof te maken heeft, en dat is best interessant.

U2

U2 is, zoals ze dat noemen, een hofleverancier. Bono doet geen moeite om zijn geloof onder banken of stoelen te stoppen, en wat hij zegt over de Psalmen vond ik meer dan boeiend. Een  paar nummers pak ik er. In Pride (In the Name of Love) vind ik een subtiele verwijzing naar Jezus: “One man betrayed with a kiss”, en iets minder cryptisch in Sunday Bloody Sunday: “The real battle just begun To claim the victory Jesus won”. In I Still Haven’t Found What I’m Looking For is er twijfel, maar toch ook een mooie belijdenis:

I believe when the Kingdom comes / Then all the colors will bleed into one
Bleed into one / But yes I’m still running.
You broke the bonds / You loosened the chains
You carried the cross / Of my shame
Of my shame / You know I believed it
But I still haven’t found / What I’m looking for

Hallelujah

In de Bijbel is “Hallelujah” een veel gehoorde uitspraak, zeker in de Psalmen. Het betekent: Eer aan God. Leonard Cohen schreef het bekende lied Hallelujah. Het komt wel drie keer voor in de Top 2000 (hier de versie van Jeff Buckley). Wat houdt zijn geloof in? In elk geval: kunnen we God meer geven dan de eer die hem toekomt?

I did my best, it wasn’t much / I couldn’t feel, so I tried to touch
I’ve told the truth, I didn’t come to fool you / And even though it all went wrong
I’ll stand before the lord of song / With nothing on my tongue but hallelujah

Psalm

Er staat zelfs een Psalm in de Top 2000, een van de meest dramatische klaagpsalmen, Psalm 137. De vrolijkheid van deze versie staat wel in schril contrast met de omstandigheden waarin het lied is geschreven… Boney M met de Rivers of Babylon.

Pijn

Pijn is er ook. Johnny Cash coverde het nummer Hurt van Nine Inch Nails en veranderde het van een lied van een jong man in de knoei met zich zelf tot die van een man op leeftijd die terugkijkt op zijn leven. Geen verwijzing naar het geloof, maar in de clip vind je hints die extra diepgang geven. Luister en kijk zelf. Ik krijg er elke keer kippenvel van!

Kerk

In een paar liedjes komt de kerk ook voor. DC Lewis kwam alleen voor de muziek zingt hij in Mijn Gebed: “Is het bezwaarlijk Heer, dat ik hier zit? / Maakt het wat uit o Heer, dat ik niet bid? / Ik Ben niet hervormd ofzo, niet katholiek / Ik kom alleen maar Heer, voor de muziek”. Hozier wilde blijkbaar ook naar de kerk in Take Me To Church. Hij is er wat dubbel over: “Take me to church /
I’ll worship like a dog at the shrine of your lies / I’ll tell you my sins and you can sharpen your knife / Offer me that deathless death / Good God, let me give you my life”

Verloren

Sommigen zijn hun geloof allang verloren, zoals R.E.M. in Losing My Religion

Kritisch

Er zijn ook kritische nummers over geloof te vinden. Neil Young schreef Southern Man over hypocrisie die hij zag: “Southern man better keep your head / Don’t forget what your good book said
Southern change  gonna come at last / Now your crosses are burning fast” Lynyrd Skynyrd  reageerde hierop met Sweet Home Alabama: “Well I heard Mister Young sing about her” en “Mister” Young reageerde weer met Alabama (niet in de Top 2000). Naar verluidt was het een vriendschappelijke fittie 😉

Genesis schreef ook een kritisch lied, over TV dominees. In de clip weet zanger Phil Collins een mooie TV dominee grijns te voorschijn te toveren.

Hemel

Veel liedjes vond ik die over de hemel gaan. Blijkbaar ziet men toch ergens naar uit. Hier op aarde is het niet altijd rozengeur en maneschijn. En we hopen onze verloren geliefden er te vinden. Of het is mooie beeldspraak. Bepaal zelf maar wat je er van denkt. De mooist vind ik toch wel Stairway to Heaven en Tears in Heaven.

Bob Dylan Knocking On Heaven’s Door
Bruno Mars Locked Out Of Heaven
Bryan Adams Heaven
Eric Clapton Tears In Heaven
Guns N’ Roses Knocking On Heaven’s Door
Led Zeppelin Stairway To Heaven
Phil Collins Something Happened On The Way To Heaven
Pixies Monkey Gone To Heaven
Queen Heaven For Everyone
Tavares Heaven Must Be Missing An Angel

Zelf nog een mooi lied dat iets te maken heeft met geloof gehoord in de Top 2000? Zet het hieronder, ik ben benieuwd!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.