Nog eens 10 boekentips over eredienst en muziek in de kerk

Een tijd geleden kwam ik met een lijst van 10 boeken die je gelezen moet hebben. Als je iets met muziek in de kerk doet. Inmiddels heb ik weer het (on)nodige gelezen en heb ik nog eens 10 boekentips verzameld. Of je ze ‘moet’ lezen mag je zelf natuurlijk uitmaken, maar ik denk dat je er veel aan hebt! Het is geen top 10, dus de volgorde zegt niets over of ik een boek beter vind. Het merendeel is Engelstalig, gewoon omdat daar gewoon veel meer te vinden is over dit onderwerp (zeker vanuit meer evangelisch perspectief).

Worship by the BookD.A. Carson – Worship by the Book

In dit boek vooral een theologische basis voor de eredienst, maar ook de praktijk uit het werkveld (bijv. de stadskerk van Tim Keller). De aanpak is breed: anglicaans, vrij kerkelijk en gereformeerd. Veel aspecten van de eredienst, en ook muziek, komen aan bod. De nadruk ligt op een gezonde balans (o.a. te krijgen via bol en amazon).

Melanie C. Ross – Evangelical versus Liturgical? Defying a dichotomyEvangelical vs Liturgical

Staan evangelische diensten lijnrecht tegenover liturgische diensten? De schrijfster beaamt dat er verschillen zijn, maar wijst een strikte tweedeling af. Vanuit een stukje historie, enkele voorbeelden uit de praktijk ziet ze dat er wel overlappingen zijn, en stimuleert daar ook naar te zoeken als gemeente (o.a. te krijgen via bol en amazon).

Next worshipSandra M. Van Opstal – The Next Worship. Glorifying God in a Diverse World

We hebben nog wel eens de neiging in onze eigen cocon te zitten. Sandra Van Opstal laat wat zien van andere culturen in de eredienst. Dit boek helpt je een beetje om verder te kijken, maar uiteraard om echt andere culturen te ervaren, zul je ze zelf moeten bezoeken en ervaren (o.a. te krijgen via bol en amazon).

Christopher J. Ellis – Gathering. A Theology and Spirituality of Worship in Free Church Tradition

Hoewel Ellis schrijft vanuit de context van baptisten, biedt dit boek veel inzicht in de achtergronden van de evangelische erediensten zoals ze nu zijn geworden. Het boek kijkt vanuit historisch en theologisch perspectief naar de vrij kerkelijke tradities, regelmatig in relatie tot “liturgische” kerken (o.a. te krijgen via bol en amazon).

Make loveBrian Doerksen – Make Love Make War. Overwinning door aanbidding

Ik heb niet veel Nederlandstalige boeken op dit lijstje, maar dit is er een van. In dit boek vertelt Doerksen zijn persoonlijke verhaal, aan de hand van een aantal van zijn eigen liederen. Hij is door diepe dalen gegaan, en heeft daardoor de Psalmen (her)ontdekt (o.a. te krijgen (met een cd) via bol en gideon).

C. Richard Wells & Ray Van Neste (red.) – Forgotten Songs. Reclaiming the Psalms for Christian Worship

De schrijvers van dit boek vinden dat de Psalmen weer “geclaimed” moeten worden voor de christelijke eredienst. Een Bijbels, historisch en theologisch onderbouwing wordt Forgotten songsgekoppeld aan de praktijk, waarbij verder gekeken wordt dan eredienst, zoals pastoraat. Er is ook aandacht voor de klaagpsalmen (o.a. te krijgen via bol en amazon).

Praise and LamentClaus Westermann – Praise and Lament in the Psalms

Een belangrijk boek over de Psalmen, waarin de verschillende soorten Psalmen worden besproken. Een stevig theologisch werk om de Psalmen beter te begrijpen, vooral voor de klaagpsalmen erg waardevol (o.a. te krijgen via amazon)

Bart Visser & Peter Dijkstra – Muziekteams. Praktisch handboek voor de muziek in jouw kerkMuziekteams

Een lekker praktisch boek, na wat theorie ligt de focus sterk de muziekteams. Bart Visser en Peter Dijkstra verwerken veel eigen ervaring in het verhaal, dat prettig is geschreven en vol staat met handige weetjes om de muziekteams zo goed mogelijk te laten functioneren. Zie ook mijn recensie (o.a. te krijgen via hertog en bol).

Weg vd liturgiePaul Oskamp & Niek Schuman (red.) – De weg van de liturgie. Tradities, achtergronden, praktijk

Dit boek is een standaardwerk over liturgie, maar de focus ligt sterk op de protestante traditie. Er wordt zowel gekeken naar de historie als het heden, en vanuit bijbels en theologisch perspectief. Het is een dikke pil, niet altijd heel boeiend, maar wel goed om een basis voor kennis van (protestante) liturgie te leggen (o.a. te krijgen via hertog en bol).

Pete Ward – Selling WorshipSelling Worship

Vanuit Brits perspectief beschrijft Ward de ontwikkeling van Worship muziek van de jaren ’60, waarna hij hier (kritisch) op reflecteert. Handig om wat meer overzicht te krijgen in al die ‘songbooks’, het ‘verdienmodel’ en er wordt wat dieper ingegaan op verschuivingen in de teksten (o.a. te krijgen via amazon).

Heb je zelf nog tips? Zet ze hieronder!!!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.