Ik zal voor je bidden…

Als iemand het moeilijk heeft of ergens mee zit, roepen christenen nog wel eens “ik zal voor je bidden”. Dat is lovenswaardig, maar er schuilt ook een gevaar in. Niet dat bidden slecht is – integendeel – maar het lijkt soms wel erg makkelijk. Ik spreek uit ervaring, en zeg het de laatste tijd minder snel. Waarom? Drie redenen.

1. Oplossingsgericht

Mensen zijn geneigd om problemen te lijf te gaan met oplossingen. Na even aangehoord te hebben hoe het met je gaat, is dit natuurlijk een oplossing die we zo kunnen doen. Vaak is dat gemeend, maar het voelt soms ook aan als wel erg gemakkelijk. En als je pech hebt, bidt iemand live met je mee en geeft verpakt in het gebed allerlei adviezen of oplossingen mee. Het is eigenlijk wel een beetje gek dat je iets tegen iemand zegt door het tegen God te zeggen. Je kunt het toch ook direct zeggen?

2. Helpen

In America was er wat ophef over “thoughts and prayers”, terwijl ergens concrete hulp nodig was. Een gebed is goed, maar soms heeft iemand (ook) concrete hulp nodig. Het is heel fijn als de halve gemeente voor je bidt, maar als je geen hulp krijgt in een moeilijke situatie gaat er iets mis. Volgens mij is een van de taken van de gemeenteleden om elkaar te helpen. Dat kun je niet (hoe goed bedoeld ook) afkopen met gebed. Soms moet het niet bij mooie woorden blijven.

3. Vergeten…

Dit is een van de belangrijkste redenen dat ik het zelf niet zo vaak zeg. Ik vergeet het nog wel eens. Ik vind dat als ik beloof te bidden, ik dit ook moet doen. Dan voel ik me wel een beetje schuldig als ik het vergeten ben (gelukkig kun je dan alsnog bidden 😉 ). Liever zeg ik dan niets, en bid ik wel als ik er aan denk. De ander hoeft niet persé te weten dat je voor hem of haar bidt, hoewel het natuurlijk wel kan bemoedigen.

Het laatste wat ik zou willen is een pleidooi voeren om dan maar niet meer voor iemand te bidden, maar ik zou wel een pleidooi willen voeren om na te denken wat in de situatie past en of je een belofte kunt nakomen. Soms is concrete hulp nodig, soms kun je alleen maar bidden en soms is stilte misschien wel het beste.

 

Advertentie

4 thoughts on “Ik zal voor je bidden…

 1. Hallo .
  ik ben geleerd ora et labora .
  dat betekend bid en werk
  Deze zijn niet los van elkaar te zien .
  je moet bidden en werken betekend volgens mij .dat als je er voor bid datje inzicht en wijsheid krijgt hoe je een ander kan helpen naar Gods wil
  Hij overziet alles en geeft ook de oplosding .naar zijnwil en op zijn tijd.
  Dus niet allles wat wij willen of bidden krijgen we want hij weet wat het beste voor iedereen is .dak u voor u stuk .ik ga het delen als u het goed vind .groeten jan otte lewedorp .
  kind van God .ora et labora was de tekst op de begraafplaats ib hoedekenskerke waar ik naast woode 35 jaar en waar ik in mijn schoolperiode 4x per dag langs fietste en waar mijn ouders en familie leden begraven liggen .

  Geliked door 1 persoon

 2. Ja, (voor anderen) bidden is echt iets serieus. Ik ben het met je eens dat je beter kunt bidden zonder dat je het hebt beloofd dan andersom. En soms, als ik specifiek voor anderen bid, dan wil ik nog wel eens navragen of er al iets veranderd is 😉

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.