Een hemelse liturgie

Stel je voor. Je staat met iemand te praten en van het ene op het andere moment gaat deze persoon met een wolk omhoog, de hemel in. Het moet denk ik toch een indrukwekkend tafereel geweest zijn voor Jezus’ volgelingen toen dit met Hem gebeurde. Alsof je naar een sciencefictionfilm kijkt. Maar dan is het geen sciencefiction, het gebeurt gewoon voor je ogen. En misschien waren ze niet meer zo verbaasd, Hij was immers niet lang daarvoor uit de dood opgestaan…

Hemelvaart

Het viel me op dat er eigenlijk helemaal niet zo veel over Jezus’ Hemelvaart te vinden is in de Bijbel. Van de evangelisten schrijven alleen Marcus (16:19) en Lucas (24:51) er over, en dan ook maar één vers. Lucas is in Handelingen iets uitgebreider, maar het blijft summier (Hd 1:9-11). Ze krijgen hier nog wel wat uitleg van twee mannen in witte gewaden. Verbaast of niet: de reactie was aanbidding. “Ze brachten hem hulde en keerden in grote vreugde terug naar Jeruzalem, waar ze voortdurend in de ​tempel​ waren en God loofden.” (Lc 24:52, 53). Ik vroeg me af of dit in de Hemel ook zo zou zijn.

Visioen

Als ik een idee wil krijgen hou een “hemelse kerkdienst” er uit ziet, moet ik al gauw denken aan Openbaring 4 en 5. In een geweldig visioen ziet Johannes hier een prachtig hemels tafereel. Ik vind het een van de mooiste gedeelten uit de Bijbel. Op een troon zit iemand met “een uiterlijk als van ​jaspis​ en ​sarder”, er is een smaragden regenboog, er komen bliksemschichten uit de troon, er is groot geraas. Daaromheen zijn vierentwintig oudsten en vier wezens op dieren lijken.  Deze oudsten en wezens aanbidden God. Als de wezens ‘Heilig, ​heilig, ​heilig​ is God, de ​Heer, de Almachtige, die was, die is en die komt.’ zeggen, werpen de oudsten zich neer en aanbidden God met de woorden ‘U komt alle lof, eer en macht toe, ​Heer, onze God, want u hebt alles geschapen: uw wil is de oorsprong van alles wat er is.’ Dag en nacht gaat dit door.

Overwinning

Dan gebeurt er iets. Een engel zegt ‘Wie komt het toe de ​zegels​ te verbreken en de ​boekrol​ te openen?’  Een vraag waar niemand op kan antwoorden, en Johannes moet er van huilen. Maar niet lang. De engel zegt ‘Wees niet verdrietig. Want de leeuw uit de ​stam​ Juda, de telg van ​David, heeft de overwinning behaald, en daarom mag hij de ​boekrol​ met de zeven ​zegels​ openen.’ Toen zag Johannes het Lam als geslacht staan, met zeven hoorns en zeven ogen. Weer volgt een moment van aanbidding als het Lam de boekrol aanneemt. Er is waarschijnlijk muziek (de wezens en oudsten hadden een lier) en de gebeden van heiligen worden beschreven als wierook op een schaal. Met het bloed van Zijn slachting heeft hij mensen van de heel aarde gekocht voor God. En daarna…

hoorde ik het geluid van een groot aantal ​engelen​ rondom de troon, de wezens en de oudsten; het waren er oneindig veel, tienduizend maal tienduizenden, duizend maal duizenden. Met luide stem riepen ze: ‘Het lam dat geslacht is, komt alle macht, rijkdom en wijsheid toe, en alle kracht, eer, lof en dank.’ Elk schepsel in de hemel, op aarde, onder de aarde en in de zee, alles en iedereen hoorde ik zeggen: ‘Aan hem die op de troon zit en aan het lam komen de dank, de eer, de lof en de macht toe, tot in eeuwigheid.’ De vier wezens antwoordden: ‘Amen,’ en de oudsten wierpen zich in aanbidding neer.

Majestueus

Ik word er helemaal stil van. Wat moet dit een majestueus gezicht geweest zijn voor Johannes. Dan is onze eredienst op zondag maar een slap aftreksel. Dat is niet erg, want we zijn niet in de Hemel en Jezus en God zijn niet fysiek bij ons zoals in het visioen van Johannes. En onze aanbidding hoeft er niet minder om te zijn. Onze gebeden, in het wierook, komen blijkbaar tot in de hemel.

Advertentie

One thought on “Een hemelse liturgie

  1. Ik heb Openbaring 4 en 5 altijd als de krachtigste beschrijving van aanbidding gezien. Het Lam staat centraal, niet de aanbidders of de oudsten, want die werpen hun kronen af.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.