Dat feest met die eitjes en de paashaas enzo…

Schande! Christelijke basisscholen in Den Haag zwakken het Paasfeest af voor moslims. Kom vooral niet aan onze joods-christelijke tradities! Ik word een beetje argwanend van dit soort berichtgeving. In hoeverre zwakken ze het dan af? En waarom is het een probleem als dit voor moslims gebeurt, maar niet voor blanke atheïsten? Waarom komt het woord “hypocriet” in mij op?

Christelijk?

Laten we wel zijn: Nederland is geen christelijke natie meer, voor zover het dat ooit is geweest. Nog geen 20% bezoekt wekelijks een kerk volgens het onderzoek God in Nederland uit 2016. Het aantal mensen dat in “God of een hogere macht” gelooft is volgens hetzelfde onderzoek in vijftig jaar gedaald van 47% (1966) naar 14% (2015) en zijn de agnosten en atheïsten toegenomen van respectievelijk 16% en 6% naar 34% en 24%. Waarom maken mensen zich dan opeens zo druk over Pasen als ze toch niet in een god geloven.

Tradities

Mensen zijn maar tegenstrijdige wezens. Aan de ene kant hekelen we tradities, we willen niet te vast zitten, maar aan de andere kant willen we vooral niet te veel verandering. Vooral niet als dit uit een hoek komt die we een beetje spannend vinden. En als ik eerlijk ben geldt dat ook voor mij. Als het “joods-christelijke cultuur” argument op tafel wordt gelegd, bekruipt me telkens het gevoel dat dit niet zozeer gaat om de inhoud van die cultuur, maar vooral om wat gewend zijn. Moslims met hun eigen cultuur en tradities, dat is eng en gevaarlijk.

(On)genuanceerd

Als het AD schrijft dat christelijke basisscholen in Den Haag het paasfeest afzwakken is de wereld te klein. Rechts gaat er mee aan de haal met ongenuanceerde stukken als deze. Helaas wordt de waarheid geweld aangedaan. De scholengroep in kwestie, Lucas onderwijs, schets in een eigen bericht een genuanceerder beeld. En eerlijk gezegd: ik vind het begrijpelijk dat scholen weloverwogen dit soort aanpassingen doen.

Een vage notie

Maar wat houdt die traditie in? De meeste mensen slaan paaseitjes, chocolade paashazen en lekkere broodjes in, hebben een lekker ontbijt of een brunch op 1e paasdag en sluiten zich 2e paasdag in de lange rij auto’s aan om meubels te kijken. Een aanzienlijk kleiner deel van de bevolking ontbijt 1e paasdag vroeger, want om een uur of 10 zitten ze in de kerk. Waarschijnlijk zaten ze op vrijdagavond ook al in de kerk. Waarom deze mensen dan in de kerk zitten, daar heeft men nog wel een vage notie van. Maar helaas slaan mensen dan soms ook de plank mis, zoals in deze (inmiddels aangepaste) column in de Volkskrant. Hemelvaart duurt nog eventjes.

Hypocriet

Eerlijk gezegd vind ik dat er een beetje “huilie huilie” wordt gedaan, of gewoon recht voor zijn raap: hypocriet. Wil je écht de paastraditie levend houden? Geloof je écht dat Jezus Christus een kleine 2000 jaar geleden aan het kruis stierf en met Pasen uit de dood is opgestaan? En weet je nog hoe het zit met die plagen en uittocht uit Egypte van Israël? Misschien moet je dan maar Gert-Jan Segers’ advies opvolgen en wekelijks naar de kerk gaan. Maar laten we elkaar niet voor de gek houden. De meeste Nederlanders vinden dit maar een raar sprookje en kunnen nog wel de spectaculaire uitzending van The Passion op donderdagavond aan of voor de meer elitairen onder ons een Matteus Passion uitvoering bezoeken.

Lief

Ik vind het heel lief hoor, dat mensen het opnemen voor waar ik in geloof, ook al geloven ze er zelf geen snars van. Maar doe het dan wel met de juiste motivatie. Als rechtse politici en opiniemakers aan de haal gaan met de Joods-christelijke tradities om hun eigen standpunten kracht bij te zetten en de angst voor moslims nog wat aan te wakkeren bedank ik liever. Ik ben blij dat ik als christen in Nederland mag geloven wat ik wil. Natuurlijk zou ik willen dat iedereen dit geloof deelde, en hoop ik dat mensen tot nadenken worden gezet als ze beseffen wat er met Pasen is gebeurd (bijvoorbeeld door The Passion of een Matteus Passion). Maar als ik die vrijheid voor mijzelf wil, zal ik ook moet respecteren dat er agnosten, atheïsten, moslims of mensen die geloven in een vliegende Spaghetti monster. Ik geloof in mijn eigen “dwaasheid”…

De boodschap over het kruis is dwaasheid voor wie verloren gaan, maar voor ons die worden gered is het de kracht van God. Er staat namelijk geschreven: ‘Ik zal de wijsheid van de wijzen vernietigen, het verstand van de verstandigen zal ik tenietdoen.’ Waar is de wijze, waar de schriftgeleerde, waar de redenaar van deze wereld? Heeft God de wijsheid van de wereld niet in dwaasheid veranderd? Want zoals God in zijn wijsheid bepaalde, heeft de wereld hem niet door haar wijsheid gekend, en hij heeft besloten hen die geloven te redden door de dwaasheid van onze verkondiging. De Joden vragen om wonderen en de Grieken zoeken wijsheid, maar wij verkondigen een gekruisigde Christus, voor Joden aanstootgevend en voor heidenen dwaas. Maar voor wie geroepen zijn, zowel Joden als Grieken, is Christus Gods kracht en wijsheid, want het dwaze van God is wijzer dan mensen, en het zwakke van God is sterker dan mensen. (1 Kor 1:18-25)

 

 

Advertentie

4 thoughts on “Dat feest met die eitjes en de paashaas enzo…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.