Moet je als gemeente een eigen repertoire samenstellen? Waarom? Hoe? En dan?

Repertoire

Hoeveel liederen zouden er wel niet zijn die we kunnen zingen in de eredienst? Ik denk dat alleen het aantal Nederlandstalige liederen al over de 10.000 is. Minstens. Als je elke zondag gemiddeld zes liederen zingt en je herhaalt geen enkel lied kun je er net aan 300 zingen in één jaar… Met andere woorden: het aanbod is gigantisch en het is onmogelijk om alles te zingen. Hoe kun je hier op een zinnige manier mee omgaan? Is het slim om een ‘vast repertoire’ op te stellen? Wij hebben de stap gewaagd, misschien kun je iets met onze eerste ervaringen.

Waarom?

In onze gemeente zijn we net begonnen met een vast repertoire. Opwekking was de standaard met soms iets uit een andere bundel. Ondanks dat dit nog lang geen 10.000 liederen zijn, zijn ongeveer 800 liederen eigenlijk al te veel. Zeker als je bedenkt dat het aanbod in mijn ogen geen evenwichtige selectie is. Het idee om een repertoire samen te stellen leek al rond te waren voordat ik  begon als coördinator, maar is nooit doorgezet. Ook ik heb eerst andere dingen prioriteit gegeven (zoals de kwaliteit van de muziekteams en het opzetten van het programmateam), maar we zijn vorig jaar begonnen met de eerste stappen naar een repertoire. Er waren al met al genoeg argumenten om hiermee aan de slag te gaan, zowel vanuit mijzelf, de raad als ook de muziekleiders:

  • Voor muzikanten is het repertoire te groot, wat extra oefentijd kost
  • Er zijn minder bekende liederen die niet altijd even goed meegezongen worden
  • Er zit veel verschil in de diensten als verschillende stijlen liederen worden gekozen, je mist een stukje ‘herkenbaarheid’
  • Opwekking heeft onvoldoende balans in de soorten liederen (veel ‘lofprijs en aanbidding’, amper aandacht voor lijden)

Hoe?

Maar dan… hoe te werk gaan? Ik heb wat rondgevraagd bij andere gemeenten. Daar zijn de ervaringen wisselend en verschilde de aanpak ook. Sommige hebben voor een periode een beperkte set liederen, anderen een repertoire voor een langere periode. De ene gemeente doet het nog steeds, anderen zijn er weer van afgestapt omdat de zangleiders te weinig ruimte ervaarden. Ik ben uitgegaan van een repertoire voor een langere periode (in ieder geval een jaar, om daarna te evalueren) en heb geprobeerd de zangleiders er bij te betrekken. Daarvoor ben ik met hen, samen met een oudste, in gesprek gegaan. Een van de zangleiders nam ook deel uit van het team dat het repertoire zou samenstellen.

Om een goede balans te krijgen, zijn we van een aantal categorieën uitgegaan (waarbij ik opmerk dat elke indeling arbitrair is en liederen in meerdere categorieën kunnen vallen):

  • Lofprijs/aanbidding
  • Verlossing
  • Opstanding
  • Geloofsvertrouwen/dankzegging/gebed
  • Verootmoediging/zondebelijdenis
  • Lijden/onrecht/verdriet/troost
  • Overgave/toewijding
  • Onderwijs/geloofsbelijdenis

Vervolgens is  gekozen om uit te gaan van wat bekend is: Opwekking. De meest gezongen liederen, bijvoorbeeld uit de Groot Nieuws Top 100, was onze leidraad, aangevuld met liederen die volgens ons echt niet mogen ontbreken. Na veel gesprekken, waarderingen en een compromis hier of daar is daar een lijst uitgekomen. Deze lijst wordt aangevuld met een aantal liederen die in ondervertegenwoordigde categorieën vallen en redelijke afspiegeling van de Psalmen zijn. Gekeken is naar bijv. Psalmen voor Nu, The Psalm Project, Schrijvers voor Gerechtigheid, Lev, Sela.

Resultaat?

Al met al toch zo’n 200 liederen – nog steeds veel, en naar mijn mening ook niet optimaal. Ik vrees dat minder liederen echt lastig wordt, hoewel er ook gemeenten zijn die met minder doen en daarin jaarlijks of vaker aanpassingen doen. Ik heb geprobeerd een zo handig mogelijke lijst te maken: met het nummer in Opwekking (of een andere bundel), titel(s), maatsoort, tempo, toonsoort, categorie. Dat zou moeten helpen om én muzikaal én inhoudelijk een redelijke set samen te kunnen stellen voor een dienst. Een cursus voor de zangleiders komt er ook aan, van iemand die ervaring heeft met een gebalanceerde keuze voor liederen in de dienst (zie hier). Wat gaat het ons brengen? Voor zomer 2017 gaan we evalueren. Ik hoop op een beetje meer diepgang naast het ‘happy clappy’, ook wat meer ‘hoe lang nog’ naast het volbrachte. Ik hoop later dit jaar hier meer over te kunnen schrijven!

Advertentie

5 thoughts on “Moet je als gemeente een eigen repertoire samenstellen? Waarom? Hoe? En dan?

  1. Pingback: Ruimte voor ouderen in de eredienst | Gloria en Kyrie

  2. Pingback: Terugblik op 2016 | Gloria en Kyrie

  3. Pingback: Waar sta ik nu? Een terugblik | Gloria en Kyrie

  4. Pingback: 10 dingen die ik geleerd heb van het leiden van muziekteams | Gloria en Kyrie

  5. Pingback: Zeven tips hoe je het beste uit de Opwekkingsbundel kunt halen | Gloria en Kyrie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.