Over bevrijding en vervolging

Het is 18 september. Als je wel eens in Eindhoven vanaf het centraal station naar het centrum hebt gelopen is de kans groot dat je het 18 Septemberplein overstak. Geen willekeurige datum dus als er een plein naar vernoemd is. Op 18 september 1944 werd deze stad namelijk bevrijd, als onderdeel van Operatie Market Garden. Aangezien ik daar ben opgegroeid ook voor mij een bijzondere datum. Vandaag is het ook zondag. Dan mag ik weer naar de kerk, vandaag zelfs gitaarspelen. Een doopdienst, waarin we vieren dat de dopeling bevrijdt zijn. Maar niet iedereen mag naar de kerk. Misschien zijn ze wel vrij zoals de dopeling, maar niet zoals de inwoners van Nederland in de oorlog.

Symboliek

Mensen hebben behoefte aan symboliek. Met Bevrijdingsdag in Eindhoven is dat onder andere door de lichtjesroute, met bevrijding door Jezus’ bloed door de doop. Licht is een mooie symboliek voor bevrijding: uit het duister, in het licht. De doop ook: je wordt schoongewassen. En als je de geschiedenis van Israël kent, is de link met de uittocht uit Egypte en tocht door de rode zee ook makkelijk gelegd. Voor mij is die bevrijding dubbel: ik woon niet in een land waar oorlog heerst of waar ik vervolgd word. Ik mag naar de kerk wanneer ik wil, ik mag geloven wat ik wil. En ik ben bevrijd door Jezus.

Verborgen

Maar elders in de wereld zijn ook kerkdiensten. Daar is misschien maar weinig licht. En een uitbundige doopdienst is er zeker niet bij. Verborgen voor de overheid hebben mensen, met hopelijk een enkele bijbel, zacht gezang en vooral elkaar, ook diensten. De vreugde van het geloof in conflict met de angst om gepakt te worden. Net zoals Operatie Market Garden stokte bij Arnhem en de Nederlanders boven de rivieren nog een lange zware tijd te gaan hadden, is het leven voor de vervolgde christenen ook nog zwaar. Dit zijn de mensen die Openbaring roepen:

‘Hoe lang nog, heilige en waarachtige heerser, zult U het oordeel uitstellen en ons bloed niet wreken op de bewoners van de aarde?’ Toen werd aan ieder van hen een wit gewaad gegeven, en hun werd aangezegd dat zij nog een korte tijd moesten wachten, totdat het aantal van hun broeders volledig zou zijn, die evenals zij in dienst van God gedood gingen worden. (6:9b-11)

Ook voor hen eindigt de ‘oorlog’, is er vrijheid. Misschien nu nog verborgen in een schuilkerk, in de toekomst samen met ons. Ik vind het belangrijk er stil bij te staan hoe goed ik het heb, dat ik vrij ben te geloven wat ik wil. Dankbaar dat ik vrij ben, dat er organisaties als Open Doors.

Afbeelding: By MichielverbeekNL (Own work) [CC BY-SA 4.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)%5D, via Wikimedia Commons

 

2 thoughts on “Over bevrijding en vervolging

  1. Het is moeilijk voorstelbaar hoe het in andere landen is. Ik lees het in het tijdschrift van Open Doors inderdaad en het raakt me elke keer weer. Wat een moedig voorbeeld hebben wij in deze broeders en zusters. Fijn dat je met deze blog ook aan hen denkt.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.