Personeel gezocht! Of: hoe zorg je dat alle taken uitgevoerd kunnen worden?

Een van de uitdagingen van een coördinator is ervoor zorgen dat alle taken die er zijn ook uitgevoerd kunnen worden. En of het nu om een grote, middelgrote of een kleine gemeente gaat, er lijken altijd tekorten te zijn. Ondertussen gaan de diensten gewoon door… Sommige bedieningen kun je misschien wel missen met een beetje creativiteit, maar hoe ga je een band versterken zonder technicus?

Tekorten…

Als ik kijk naar mijn “personeelsbestand” dan zijn de verhoudingen toch wat scheef. Als het gaat om bijvoorbeeld zang is er geen enkel probleem (hoewel er wat meer mannen zouden mogen meezingen…). Maar voor techniek en beamer heb ik een chronisch tekort aan mensen en ook goede drummers zijn dunner bezaaid. En ook goede mensen stoppen weleens met een taak, of nemen een pauze. Ondertussen breek ik regelmatig mijn hoofd over de gaten in de planning. Nu kan ik heel vroom geestelijk zijn (en ik heb dat ook een aantal keer gezegd): God zorgt wel dat het goed komt. Geen idee of dat ook echt zo is, maar ik laat dat soort dingen liever niet op z’n beloop…

Werven is ook een kunst

Hoe ga je dan te werk? Via allerlei communicatiemiddelen vertellen dat je mensen zoekt. Proberen mensen aan te spreken. Bij de Netwerkcursus vissen. Een informatieavond of vacaturebeurs. Het resultaat is meestal niet zo groot, maar het direct benaderen van mensen werkt meestal het best. En eigenlijk is een aanpak vanuit vraag ook niet de beste aanpak. Volgens mij heeft God iedereen gaven en talenten gegeven, en is het zaak dat mensen met hun talenten op de juiste plek terechtkomen. Maar ja, als de nood hoog is… En voor beamer en techniek is het moeilijker te zien of iemand er geschikt voor is. Als je weet dat iemand een instrument bespeelt of zingt, is dat toch wat makkelijker. Maar wie zit er nu thuis te beameren? (Nee, niet een film, maar powerpoints, liedteksten enzo…)

Ik ben benieuwd hoe anderen daarmee omgaan. Wat zijn goede manieren om mensen te enthousiasmeren voor een taak? Ik heb het gouden ei nog niet gevonden, en vermoed dat die er ook niet is… Maar tips zijn zeker welkom!

Bron afbeelding: https://www.flickr.com/photos/hamptonroadspartnership/5351620319 (onder CC 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Advertentie

2 thoughts on “Personeel gezocht! Of: hoe zorg je dat alle taken uitgevoerd kunnen worden?

  1. Voor veel gemeenten een ding denk ik. Wij hebben genoeg beameraars en wat mensen die techniek doen. Hoewel je soms beter af bent als je onversterkt zou zijn….tja. Verkeerde mensen op een plek moet je ook voorkomen. Wat betreft de band….zucht…..Er moeten mensen zijn die geroepen zijn, maar waar…..Dus maar roeien met de riemen die er zijn, ogen open houden, bidden en dan moet het toch goed komen?

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.