Muziek verbindt!

Verbinding

Muziek is een van de mooiste kunstvormen die er is. Tenminste, dat zeg ik als muzikant en muziekliefhebber. Maar muziek heeft iets wat je met veel andere kunst vormen niet zo makkelijk kunt doen: je kunt het samen doen, met heel veel mensen. Ik denk dat dat ook de kracht is van de zondagse eredienst: samen zingen. Dat verbindt mensen.

Eigenlijk is muziek mijn hele leven belangrijk voor mij geweest, hoewel ik dat als klein jongetje nog niet zo besefte. Ik luisterde veel radio, en vanaf mijn veertiende werd muziek belangrijk voor mijn identiteit. Door helemaal op te gaan in een bepaalde muziekstroming (metal) kreeg ik nieuwe vrienden, ik ging ook zelf muziek maken en werd ‘iemand’. Het verbond me met mensen.

Tien jaar later werd ik christen, en moest ik muzikaal opnieuw beginnen. Opnieuw die verbinding zoeken. Maar er was iets bijzonders aan de hand. Terwijl ik veel concerten had bezocht (en ook zelf regelmatig optrad met mijn band) werd er doorgaans niet zo vaak collectief gezongen als dat in de kerk gebeurde. Elke week zong ik samen met andere christenen. Alleen dat al creëert een speciale verbinding. Samen dezelfde woorden zingen, voor dezelfde God die we samen eren en aanbidden.

Maar die verbinding is niet alleen horizontaal, van christen tot christen. Die verbinding is ook verticaal. Van mij naar God, van ons allemaal samen naar God. Dat is toch wel iets anders dan een willekeurig concert. Samen zingen is voor mij een essentieel onderdeel van mijn geloof, waar ik eigenlijk niet zonder kan. En, gelukkig, volgens mij ook niet zonder hoef.

Dat verklaart voor een deel ook wel waarom ik zo de nadruk leg – in mijn blog, in mijn taak als coördinator – op inhoudelijk goede muziek. Het is nogal wat dat we elke week voor God zingen, Hem in onze liederen aanbidden. Als we de verbinding met elkaar en met God zoeken, moeten we die verbinding ook ‘substantie’ geven. Het moet wel ergens over gaan. En dan niet alleen over onze gevoelens voor God, die mogen er wel zijn, maar moeten vooral leiden naar waarheden over God.

In ons hele leven zouden we met God verbonden moeten zijn. Zoals God met Adam en Eva wandelde in de tuin. Door ons drukke leven raakt dat misschien wat ondergesneeuwd, maar op momenten als de eredienst of in stille tijd, kunnen we die verbinding bewust zoeken. Hoe zoek jij die verbinding?

Dit blog is geschreven in het kader van de #bloghop van januari, met als thema Verbinding. Deze maand georganiseerd door het blog Kostbaar en Geliefd.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.