Jaaroverzicht Gloria en Kyrie 2015

Calender 2015 2016

Het jaar 2015 is bijna voorbij. Tijd om terug te kijken dus op mijn blog. Ik ben dit jaar echt enthousiast gaan bloggen. Ik krijg leuke reacties en zie dat mijn artikeltjes steeds meer gevonden en gelezen worden. Wat waren de best gelezen artikelen? Wat vond ik zelf de hoogtepunten? Wat kan ik beter doen in 2016?

De best gelezen artikelen

10. Post Traumatisch Aanbiddingsliederen Syndroom #PTAS
9. Creatieve vormen gebruiken in de eredienst
8. Moeten we kritischer zijn op wat we zingen in de kerk?
7. Wat is aanbidding?
6. 8 tips om liederen voor de kerk te arrangeren (De theorie van de muziek V)
5. Handige sites voor muziek in de kerk
4. Waarom harde muziek er ook mag zijn!
3. Pinksteren in een traditionele kerk
2. Afscheid zonder kerkmuren (eerbetoon aan een vriend)
1. In welke toonsoort zingen we het meest?

Een paar snelle conclusies uit het lijstje. Er staan best diverse artikelen in, maar vooral de meer informatieve artikelen worden meer gelezen. Op één staat een infographic, en dat is de enige die ik heb gedaan. Ik heb genoeg data om er meer te maken, dus misschien dat ik daar in 2016 wat meer van doe. Maar – en dat is toch wel het belangrijkste doel van mijn blog – een aantal kritische artikelen worden veel gelezen. Daarnaast een paar meer persoonlijke artikelen. Ook daar heb ik ideeën voor, die ik wil uitwerken op een manier die wat toevoegt aan mijn blog.

Ik heb twee belangrijke series gedaan. De artikelen afzonderlijk komen niet in de top 10, maar gezamenlijk wel degelijk: de serie over Muziek in de Bijbel en Muziek in de Kerkgeschiedenis. Ik vind dit belangrijke stof, waarvan ik hoop dat velen die op het podium staan dit ook tot zich nemen!

Mijn hoogtepunten

Nu schrijf ik niet alleen voor mijzelf, dus vind ik het ook wel fijn als mensen mijn blog weten te vinden. Als dat ook écht gebeurt, vind ik dat fijn. Gezien de toename in views lukt me dat steeds beter. Dat vind ik al een belangrijk hoogtepunt. Maar vooral wil ik een discussie op gang brengen, en dat lukt soms ook. Vaker via Facebook dan via het blog zelf, waardoor de discussies soms wat versnippert is. Zelden is dat heel negatief. Ik merk bijval voor mijn speerpunten, wat me aanmoedigt om door te gaan. Een enkele keer was iemand gekrenkt, dat was het geval bij het artikel over Post Traumatisch Aanbiddingsliederen Syndroom, vanwege de verwijzing naar PTSS. Dat begrijp ik, maar ik wil dat niet bagatelliseren en vind dat we best een probleem hebben met een eenzijdig liedrepertoire. Een dubieus hoogtepunt is het artikel over de evangelisch-katholieke begrafenis van een vriend. Want het was gewoon zeer verdrietig. Anderzijds hoop ik dat dat ook een bemoediging mag zijn. Ten slotte: ik heb veel materiaal dat op een of andere manier terug gaat komen in een boek. Daar zal nog veel aan geschaafd worden, maar positief-kritische opmerkingen helpen daar bij!

Op naar 2016

Volgend jaar ga ik vrolijk verder met bloggen. Ik beleef er veel plezier aan. Enerzijds wil ik kijken naar het soort artikelen waar behoefte aan lijkt te zijn, anderzijds doe ik het ook gewoon voor mijn plezier en wil ik me niet laten leiden door aantallen. Dan wordt een stukje maar minder gelezen. Ik heb in ieder geval voldoende ideeën op de plank liggen en hoop vooral de belangrijkste doelgroep (zangleiders, muzikanten, betrokkenen bij de liturgie, voorgangers) aan te spreken!

4 thoughts on “Jaaroverzicht Gloria en Kyrie 2015

  1. Mag ik op deze eerste dag van het nieuwe jaar je grote voorliefde voor IONA ( Dave Bainbridge ) en Neal Morse van harte onderschrijven. Hun muziek heeft mij uren luisterplezier gegeven, maar vooral ook bemoedigd, getroost…. enz. Beide diverse malen live gehoord, gezien en ontmoet

    Geliked door 1 persoon

    • Dank je Kees-Jan! En hetzelfde geldt voor mij. Iona ken ik al heel lang (dankzij mijn vader) en het ontdekken van Neal Morse (rond 2005/6) was een muzikale openbaring! Wie weet komen we elkaar bij een volgend concert tegen, ga er graag heen als het even kan.

      Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.