Wat is christelijke muziek?

Wat is christelijke muziek?

Ik zie de vraag af en toe opduiken: wat is christelijke muziek. Nu is het antwoord niet zo simpel als dat hij zou kunnen lijken, en het is ook niet voor niets dat de vraag regelmatig terugkomt. Hier een poging om mijn mening hier over te geven, zonder de illusie dat dit het laatste antwoord is…

Alleen in de eredienst?
Is christelijke muziek alleen muziek voor de eredienst? Daar heeft muziek een hele duidelijke functie. Maar er was in de middeleeuwen ook volksmuziek met teksten over het geloof. Met de veel duidelijker scheiding tussen seculier en kerkelijk is dit alleen maar sterker geworden. Ik denk dus dat het niet ophoudt bij muziek in de eredienst. Je zou dat hoogstens kerkmuziek kunnen noemen, hoewel dat onderscheid bij de meer door popmuziek beïnvloedde evangelische muziek ook lastig is. Daar ga ik hier maar niet op in.

Buiten de eredienst
Zeker met de opkomst van populaire muziek in de vorige eeuw is er ook behoefte geweest aan muziek met een christelijk karakter. Maar wat is dat dan? Zit ‘m dat in de teksten? Of gaat het dan om de levensstijl van de muzikanten? Moeten de teksten heel expliciet over het geloof gaan? Moet de band evangeliserend zijn?

Christelijk of niet-christelijk
Bands als Jars of Clay, Caedmons Call etc. bestaan uit christenen en zingen veelal over specifiek christelijke onderwerpen. Het is niet zo moeilijk om te zeggen dat deze bands christelijk zijn. Maar er zijn ook artiesten die wel christen zijn, maar veel minder expliciet over hun geloof zingen. Bijvoorbeeld U2, 16 Horsepower of Sufjan Stevens (ik schreef al eens over All Delighthed People en recenseerde Carrie & Lowell). En wat als een lied wat duidelijk niet als christelijk is bedoeld door een christen wordt gezongen, zoals Hurt in de uitvoering van Johnny Cash (zeker de clip heeft duidelijke verwijzingen naar Jezus en de zwakheid van de mens)? Of als een christelijk lied door een niet-christen wordt gezongen, zoals de vele uitvoeringen van Amazing Grace? En wat nu als christelijke artiesten in hun levensstijl dingen doen die niet passen bij een christelijke levensstijl?

De reden van de vraag
Eigenlijk moeten we ons afvragen waarom we deze vraag eigenlijk stellen. Ik denk dat we soms een veilig christelijk subcultuurtje willen creëren en daarom duidelijk willen afbakenen wat wel en wat niet kan. We luisteren naar christelijke muziek, lezen christelijke boeken en kijken christelijke films. Dat is veilig, en hoeven we ook niet meer na te denken.

Onderscheid maken
Misschien moeten we de vraag wel helemaal niet willen beantwoorden, maar moeten we zelf blijven nadenken bij wat we vinden passen en wat niet (ik denk hierbij ook aan 1 Korinthe 10:14-33). Er is veel “seculiere” muziek met meer tekstuele diepgang dan zelfs sommige liederen die in kerken gezongen wordt. Als kunstvorm die ons leven verrijkt zie ik dat als een waardevolle aanvulling. Andersom is het als christen prettig om ook muziek te luisteren die past bij je geloof, en dat niet alleen op zondag te zingen. Wat je luistert en wat je zingt moet je wel kunnen verantwoorden met je geloof. Maar ik denk niet dat daar per se het labeltje christelijk op moet staan.

Wat is christelijke muziek?
Kan ik de vraag beantwoorden? Heel kort door de bocht: als een artiest christen is, en zijn muziek ook echt christelijk wil noemen, zou ik het christelijk willen noemen. Muziek van christenen die niet per se hun geloof verwoorden in hun teksten, zou ik minder snel christelijk willen noemen. Het onderscheid is soms troebel. En staar je vooral niet blind op een label, denk zelf na bij de muziek waar je naar luistert.

Advertentie

One thought on “Wat is christelijke muziek?

  1. Pingback: Zin en onzin over popmuziek | Gloria en Kyrie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.