De Visie, het wekelijkse televisiemagazine van de Evangelische Omroep, heeft deze week een mooi themanummer over worshipmuziek. Met mijn blog kan ik er niet omheen, en wil ik alvast verklappen dat ik erg blij wordt van een aantal artikelen! Zo is er een interview met Brian Doerksen, wordt kritisch gekeken naar aanbiddingsmuziek en lezen we wat meer over de Opwekkingsbundel.
Interview met Brian Doerksen
Al eerder schreef ik dat ik blij ben met Brian Doerksen als medestander in mijn visie om meer ruimte te geven aan het lijden en de Psalmen. In dit interview laat hij een soortgelijk geluid horen. Hij vertelt over zijn ontwikkeling vanaf jonge aanbiddingsleider. Door verschillende ervaringen is hij gegroeid, tegenslagen (een financieel geflopte musical), twee kinderen met het Fragiele X-Syndroom en een conflict in de kerk hebben hem getekend. Uiteindelijk is hij bij de Psalmen terecht gekomen en vond hij daarin troost: “toen ik Psalm 3 zong, brak er een dam en begon ik te huilen.” Hij waardeert de eerlijkheid van de Psalmen en concludeert “Klaag gerust! En al zingend groei je verder, richting Hem. Maar je begint niet met aanbidding, je begint met eerlijk zijn.” Doerksen heeft een nieuw missie gevonden: de Psalmen op muziek zetten met The Shiyr Poets, waarvan nu twee albums zijn verschenen. Hij heeft ook een kritische houding naar aanbidding waarin het alleen maar draait om Gods grootheid. Dat is een misverstand:
Op de een of andere manier geloven veel christenen dat dit het toppunt van aanbidding is. Maar dan laten we het verschrompelen tot iets heel kleins. Ik wil niemand beledigen, maar roepen moslimterroristen niet hetzelfde? […] Want God openbaart zich niet in mach en grandeur […] maar in kwetsbaarheid. “Hij wordt nergens zo zichtbaar als aan het kruis, als Jezus zegt: ‘Vergeef hen, ze weten niet wat ze doen.’ […] Volgens mij is aanbidden allereerst knielen en de voeten van anderen wassen, zoals Jezus dat deed. Wat vraagt God van ons? Zoals Micha zegt: niet anders dan recht te doen, trouw te zijn, lief te hebben en ootmoedig te wandelen met God. Als dat geen beschrijving is van totale aanbidding is, weet ik het ook niet meer.”
Amen! Een mooi, leesbaar interview waarin belangrijke pijnpunten benoemd worden. Ik hoop dat het mensen aan het denken zet. Lees hier verder.
Artikel “Het mysterie van muziek”
Dit artikel, met als tag “Echte aanbidding of jezelf kietelen?”, beschrijft de rol en vooral invloed van muziek. Een muziektherapeut (Marten Kamminga) en liedschrijver (Peter van Essen) komen aan het woord. Kamminga heeft het over gevoel dat meespeelt bij muziek. Zingen vanuit je gevoel geeft erkenning aan je emotie:
In de muziektherapie zien we muziek als spiegel van je gevoel én als venster. Dus als je je rot voelt, moet je geen vrolijke muziek draaien, want dan voel je je alleen maar ellendiger. Draai je in zo’n situatie dramatische muziek, dan verbind je de muziek met je gevoel.
Van Essen stelt dat de muziek helpt teksten dieper te beleven en te onthouden en helpt om het emotioneel te beleven. Ook Kamminga benadrukt dat tekst en muziek een geheel moeten vormen.
Kamminga heeft ook kritiek op aanbiddingsmuziek, dat volgens hem in sommige gevallen een ongezonde werking kan hebben:
Achter aanbiddingsmuziek en aanbiddingsdiensten zit de filosofie dat je dichter bij God komt als je een tijdje met elkaar zingt en God aanbidt. En dat dit goed is voor je. Daar heb ik mijn twijfels bij. Wat je eigenlijk doet, is jezelf in een bepaalde emotionele toestand brengen, waardoor je met elkaar het gevoel creëert dat je daardoor echt dichter bij God komt.
Van Essen beseft de kritiek. Hij geeft aan dat de Opwekkingsbundel begonnen is als aanvulling en niets zelfstandige bundel “waardoor die rauwe randjes wat ondervertegenwoordigd zijn.” Ze zijn er wel, maar veel andere liederen zijn ook een troost en inspiratie voor mensen.
Dit artikel is denk ik een goede aanvulling op het interview met Doerksen. Kamminga zegt rake dingen en Van Essen is eerlijk over de lacunes in Opwekking. Ik hoop dat die steeds meer bijtrekken, iets wat ik ook zie in de nieuwe liederen.
De bekendste zangbundel van Nederland
Een wat lichtvoetiger stuk is het mozaïek over Opwekking. Hoe komt de selectie van liederen tot stand? Waar wordt op gelet bij vertalingen? Welke liederen zijn populair? Welke liederen werken goed? Een leuk stukje, wat een beetje inzicht geeft in de bundel.
En verder
Verder zijn er her en der wat gerelateerde artikels. Een stuk over de Nederlandstalige(!) cd van de Amerikaan Paul Baloche (daar ben ik wel benieuwd naar!), een gesprek met een ongelovige die wekelijks naar Nederland Zingt kijkt en een artikel over De Nieuwe Psalmberijming die binnenkort uitkomt. Al met al een Visie die mij niet bij het oud papier verdwijnt! Ik ben vooral blij met het interview en het artikel “Het mysterie van muziek”. Ik hoop dat het mensen aan het denken zet en dat dit ook doorwerkt in de muziekkeuzes op zondag.
Helaas ben ik niet geabonneerd op visie of enig andere tv gids. Ik heb het artikel dus niet gelezen. Mijn gedachte: Zing een nieuw lied voor de Heer. Zing je eigen psalm. Kom tot de Vader, en nader tot Hem…
LikeLike
Het interview met Doerksen is op de eo site te lezen, zie de link hierboven.
LikeLike