De psalmen zijn al eeuwen een inspiratie voor velen, maar toch eigenlijk altijd in de context van het joods of christelijk geloof. De liederen zijn dan ook heel specifiek bedoelt om samen te zingen, in de eredienst, met de feesten. Sinds de opkomst van popmuziek hebben de Psalmen heel voorzichtig ook daar hun weg gevonden. Niet gek voor zulke oude teksten. Of is het juist de kracht van deze teksten dat ze millennia later nog steeds tot de verbeelding spreken?
U2 – 40 (Psalm 40)
Een van de bekendste Psalmen in de popmuziek is 40 van U2, ik ken het al als kind toen ik naar U2 luisterde. 40 staat op het album War (1983) waar ook de bekende nummers Sunday Bloody Sunday and New Year’s Day op staan. Het is een verkorte weergave van de Psalm, waarbij de focus ligt op het “hoe lang”, wat herhaalt wordt in het refrein. Er klinkt hoop in door, maar ook de roep naar God om te luisteren. En dan zingen we een nieuw lied. En het blijft lekker in je hoofd zitten!
Boney M – By the rivers of Babylon (Psalm 137 en 19)
Een andere bekende Psalmbewerking is By the rivers of Babylon. Het bevat gedeelten uit Psalm 137 en 19. De meesten zullen het kennen in de uitvoering van Boney M. (1978), maar het is in 1970 opgenomen door de rastafari band The Melodians. Terwijl Psalm 137 een van de meest treurige Psalmen is, is deze versie vrolijk. Een schril contrast met de joden die niet wilden zingen bij de rivier, en zinden op wraak (lees mijn stuk over Psalm 137). Om verder te lezen: The unlikely history of a pop hit based on Psalm 137.
Trouble – Psalm 9
Minder bekend bij het grote publiek zal Psalm 9 door de band Trouble zijn. Trouble is een christelijke metalband die aan de kinderschoenen heeft gestaan van het subgenre Doom Metal, doorgaans met een laag tempo en trage, donkere riffs. Er zijn overigens weinig christelijke bands ontstaan in dit subgenre. Doom Metal leent zich gek genoeg best goed voor bepaalde Psalmen. Het is dan ook niet gek dat deze band psalm 9 in deze muziekstijl heeft uitgevoerd. Het is een psalm waarin God wordt opgeroepen het onrecht aan te pakken, het oordeel over slechte volken gevraagd wordt.
Megadeth – Shadow of Deth (Psalm 23)
Een andere bekende metalband die een psalm ten gehore heeft gebracht is Megadeth. De zanger Dave Mustaine – ooit begonnen bij Metallica – is na van zijn alcoholverslaving af te zijn geraakt christen geworden. Hoewel dit niet in al zijn latere werk duidelijk terug te horen is steekt hij zijn geloof niet onder stoelen of banken en zingt hij een enkel oud nummer niet meer. Psalm 23 is overduidelijk wel bijbel geïnspireerd. Het is uiteraard een nogal stevige uitvoering, waarin de tekst gereciteerd wordt. Daarna volgt een lang melodieus instrumentaal gedeelte.
Psalm 23
Er zijn veel bands die op een of andere manier psalm 23 in een lied hebben verwerkt, vaak een gedeelte er uit. Het is ook een van de bekendste – en troostrijke – psalmen. Hier vond ik de volgende lijst:
Kanye West – Jesus Walks
Coolio – Gangster’s Paradise
Good Charlotte – The River
Puff Daddy and Notorious B.I.G. – You’re Nobody ‘til Somebody Kills You
Alice in Chains – Sickman
U2 – Love Rescue Me
Pink Floyd – Sheep
Grateful Dead – Ripple
Peter Tosh – Jah Guide
Metal
Metalbands zijn niet vies van Bijbelse verwijzingen, hoewel dat niet altijd in positieve zin is. Ik noemde hierboven al Megadeth en Trouble, die dat vanuit hun christelijke achtergrond hebben gedaan. De band Ministry heeft een lied Psalm 69 waarin op negatieve wijze over het christelijk geloof wordt gezongen, er is niet echt een duidelijke verwijzing naar psalm 69. Cryptopsy refereert wel direct aan een psalm in The Pestilence That Walketh In Darkness, Psalm 91:5-8. Of het bemoedigend is, laat ik aan de luisteraar over…
Jazz
Ten slotte nog een ding, hoewel het niet binnen pop- of rockmuziek valt, maar het is wel aardig om te noemen. Jazz muzikant Jeremy Walker heeft een aantal psalmen in Jazz stijl gecomponeerd. Lees hier verder.
Heel interessant. Dat van U2 wist ik, maar de rest nog niet. Ga ze even beluisteren, mss kom ik nog op nieuwe leuke bands 😉
LikeGeliked door 1 persoon