Handige sites voor muziek in de kerk

Het internet is een enorme bak data, en er staat ook het nodige over muziek in de gemeente. Maar hoe vind je je weg daar in? Hier een paar handige sites op een rijtje. Ik probeer zo breed mogelijk te zijn, maar veel is gericht op de evangelische beweging. Ik zal niet overal met alles eens zijn, maar laat het onderscheid aan jullie over (lees daarvoor vooral mijn blog 🙂 )

Overzichten van liederen
Verschillende sites bieden overzichten van liederen. Kerkliedwiki is een initiatief à la Wikipedia, waar net als op Wikipedia hobbyisten de site bijhouden. I.v.m. rechten staan niet alle teksten er op. Iets soortgelijks is ook te vinden op juichtaarde.nl, met dezelfde beperking vanwege de rechten. Je kunt hier handig zoeken op thema. Die beperking heeft Songselect niet, maar daarvoor moet je wel een abonnement via CCLI afsluiten. Wij gebruiken dit in onze kerk, en dit is erg handig. Het is betaalbaar voor een middelgrote gemeente. Er staan wel vooral veel Engelstalige liederen, maar ook nagenoeg alles van Opwekking. Helaas minder andere Nederlandstalige liederen zoals van Sela en Psalmen voor Nu. Songselect heeft meestal ook bladmuziek (in leadsheet en akkoordensheet). De site Zing een nieuw lied (van muziekuitgever Small Stone) biedt regelmatig gratis muziek aan.

Bundels
Verschillende bundels hebben ook een eigen site. Zo is alles van Opwekking te vinden op hun eigen site, daar is ook bladmuziek aan te schaffen en is het een en ander over de stichting te vinden. De nieuwe bundel Hemelhoog heeft ook een site, waarop ook handige zoekmogelijkheden zijn (o.a. thema, bijbeltekst). Er is ook een lijst beschikbaar met verwijzingen naar YouTube filmpjes van de liederen. Voor de bundel Op Toonhoogte, waar ook net een nieuwe editie van is verschenen, is een beperktere site, met alleen pdf met de liederen. Ook het Liedboek heeft een site, maar hierop zijn geen liederen te vinden, maar wél handige registers. Er is daarnaast ook het Liedboekcompendium, waar veel achtergrond informatie te vinden is bij de liederen. Uit de oude doos zijn de Glorieklokken (Johannes de Heer liederen zijn op Kerkliedwiki en juichtaarde.nl te vinden). Ook de Geneefse Psalmen zijn online te vinden (hier ook enkele uitvoeringen), net als de nieuwe berijming (deze zijn nog niet afgerond) en de vertaling van Levensliederen.
Stichting Gave, die veel voor vluchtelingen doet, heeft een meertalige liedbundel uitgebracht, met bekende liederen in o.a. Frans, Spaans, Arabisch, Farsi en Chinees.
Op Zoeken in liedteksten kun je eenvoudig zoeken op teksten, mijn eerst indruk is dat het heel handig is. De bundel van de Unie van Baptistenkerken, Liederen voor Gemeentezang, is ook online beschikbaar via een handig overzicht (met o.a. pdf’s met bladmuziek). Met de site Dicht bij de Bijbel heeft gedichten en liederen vanuit Bijbelse inzichten in eigentijdse taal. De liederen die hier staan zijn vrij te gebruiken. Klein Graduale biedt een overzicht van antwoordpsalmen aansluitend bij de (katholieke) liturgie.

Nederlandse liederen
Er zijn verschillende Nederlandse bands en artiesten die liederen uitbrengen, vaak stellen ze hun bladmuziek ook gratis beschikbaar, zoals Sela, Schrijvers voor Gerechtigheid, The Psalm Project en Woorden van Waarde. Op de site van Psalmen voor Nu is een lijst met alle liederen (incl. tekst), maar is deze bladmuziek alleen aan te schaffen. Op de site van Nieuwlied.nl vind je ook nieuwe Nederlandstalige liederen, deze zijn vrij te gebruiken. Er werken veel bekende Nederlandse songwriters aan mee (bijv. Sela, Gerald Troost). Een andere Nederlandse band die aanbiddingsliederen uitbrengt is Lev. Op Nieuwoudlied vind je nieuwe teksten op bestaande melodieën. Veel liederen uit o.a. Opwekking zijn te luisteren op Christelijkeliederen.nl. Op Groot Nieuws Radio komt deze muziek ook regelmatig voorbij, er is ook elk jaar een Opwekking Top 100.

Dienstopzet
Er zijn handige tools om de dienst (online) te plannen. Wij gebruiken Planning Center Online, waar we erg tevreden over zijn. Er is zowel een gratis variant als verschillende betaalde varianten. Je kunt er, o.b.v. templates, diensten eenvoudig mee plannen en delen. Daarnaast is er ook een app voor iOS en Android. Lifeway Worship heeft een gratis planner, waar ik zelf geen ervaring mee heb.

Achtergronden in het Nederlands
Als het gaat om achtergrondinformatie over muziek in de gemeente is er vooral in het engels taalgebied veel te vinden. In het Nederlands ken ik Aanbidding.net met o.a. verhalen, studies en een radio. De focus ligt vooral op ‘aanbiddingsmuziek’, maar is wel degelijk. Eredienst Creatief vindt haar oorsprong meer in de blended worship (verbindend vieren) en heeft een brede insteek. Op de site Glory of Gospel vind je blogs en nieuws, net als op de site Zondagslied (van CCLI). Op Aantekeningen bij de Bijbel vind je een sectie over muziek in de Bijbel. Op de eerder genoemde site Nieuwlied.nl vind je ook studies over muziek en aanbidding. Worship Central (NL en UK) heeft veel informatie over muziek in de gemeente, met info en blogs, sterk vanuit de moderne worship gedacht.

Een meer ‘traditioneel’ geluid is te vinden op Kerklied.net, waar allerhande info staat over het (protestants) kerklied. Lees ook eens de Canon van het protestante kerklied dat via deze site beschikbaar is. Ook lied: de liedboek challenge om liederen in canon te zingen. Stichting Nieuwe Kerkmuziek heeft een informatieve site over Kerkmuziek, waar ook cd’s en boeken te bestellen zijn. Over de hele kerkdienst, en dus ook de muziek, gaat de site de Kerkdienst. Een informatieve site die interessant is voor meer bedieningen die met de dienst van doen hebben. Kerkmuziek voor nu (nog in ontwikkeling) wil kerken vooral helpen door middel van advies en training. Ook op de site van VOGG (Vereniging van Organisten der Gereformeerde Gemeenten), Kerk en muziek, dergelijke informatie. Hier ligt de focus op orgelmuziek. Veel info over kerkmuziek is ook te vinden op Huis van de kerkmuziek. Op Psalmboek veel info over en de teksten van de Geneefse Psalmen, o.a. in de berijming van 1773. Binnen de Doopsgezinde Broederschap is er een werkgroep Muziek in de Kerk, met informatie mogelijk interessant voor leden van deze kerken.

Achtergronden in het Engels
In het Engels taalgebied is er zoveel te vinden, dat ik me echt moet beperken. We are worship heeft veel info, ook hier sterk vanuit de worship cultuur. Leuk is dat je je kunt abonneren op een mail en dan regelmatig worshipsongs en hymns tijdelijk kunt downloaden (mp3 en bladmuziek), daar zit soms leuke muziek bij (soms helaas ook niet…). Een soortgelijke site is Worship Together, met ook een blog. Op de site van Reformation Theology verschijnen artikelen over dit onderwerp, net als de site van de Calvin Institute of Christian Worship. Op de hoogte van de meest populaire (Engelstalige) praiseliederen blijf je bij Praisecharts. Een overzicht van de geschiedenis van de eredienst vind je hier: History of Worship Timeline.
Wil ik theologisch meer de diepte in, dan grijp ik toch terug op boeken (zie mijn 10 boeken die je gelezen moet hebben. Als je iets met muziek in de kerk doet, het wordt trouwens tijd voor een nieuwe lijst want ik heb weer het nodige gelezen!).

Blogs
In het Nederlands taalgebied ken ik geen blogs die (alleen) over dit onderwerp gaan (behalve blogs op sites zoals hierboven genoemd, bijv. aanbidding.net). Sommige blogs schrijven weleens over muziek, zoals dat van Jurjen van Houwelingen over aanbidding (kritisch, dus meer in mijn straatje) of Zinvloed, waar ze Jeuk krijgen van aanbiddingsliederen.
In het engels ken ik er een paar waar ik sporadisch kijk: Worship SoundsStrong Worship SongsLiving Worship en Church Music Today.

Heb je nog aanvullingen? Laat het me weten!

PS: Vond je dit handig? Vergeet niet mijn FB pagina te liken, dan blijf je op de hoogte van nieuwe berichten!

10 thoughts on “Handige sites voor muziek in de kerk

  1. Pingback: Jaaroverzicht Gloria en Kyrie 2015 | Gloria en Kyrie

  2. Pingback: Waar sta ik nu? Een terugblik | Gloria en Kyrie

  3. Pingback: 5 jaar Gloria en Kyrie! | Gloria en Kyrie

  4. Pingback: Terugblik op 2019… op naar 2020! | Gloria en Kyrie

  5. Ken je de Amerikaanse website
    https://www.thebereantest.com/ ?

    Hier worden reviews geschreven op christelijke liedteksten met een beoordeling op: Hoeveel liedregels zijn in overeenstemming met de Bijbel? Welke boodschap communiceert het lied? Hoe zou een buitenstaander dit interpreteren? En: Wat / Wie krijgt de eer in dit lied?

    Misschien is het een idee om dit op te zetten voor Nederlandstalige christelijke liederen?

    Like

    • Nee, maar wel een interessante site. Ik heb wel het idee gehad om wat dieper in liedteksten te duiken. Ik vind deze aanpak wel interessant, er zit wel een zekere subjectiviteit, ik weet niet of ik op dezelfde scores zou komen.

      Like

  6. Misschien zou een interkerkelijk team van review schrijvers geen gek idee zijn. Natuurlijk wel met dezelfde grondbeginselen en theologisch geschoold, maar dan heb je een breder draagvlak. Niet steeds de mening van 1 persoon, ook al heet ie Volgers…:-)

    Like

    • Dat is ook zo, ligt er een beetje aan wat je doel is. Mijn blog en alles wat daar op staat is vooral mijn mening/visie, wat ik ook regelmatig herhaal (mij wordt wel eens betweterigheid verweten 😉 ). Zoiets vergt ook wat organisatie en dus tijd. Maar goed, wie weet, “verveel” ik me weer eens 😉

      Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.