Muziek in beweging

Muziek in beweging

Deze maand is het onderwerp voor de #bloghop: In beweging. Dit keer is het thema bedacht door Tineke van Dankbaarheid op 1. Het zal niemand die mijn blog een beetje kent dan ook verbazen dat ik er maar één woord voor zet… muziek! En toen ik over het onderwerp nadacht, kwam ik ook nog met andere associaties. Muziek ís namelijk beweging. En het zet aan tot beweging!

Muziek is beweging
Natuurkunde is nooit mijn lievelingsvak geweest, maar ik heb gelukkig nog onthouden dat geluid eigenlijk niets meer of minder is dan trillingen die door onze oren worden vertaald naar iets wat betekenis krijgt. Maar muziek is natuurlijk veel meer dan trillingen. Net zoals onze emoties veel meer zijn dan chemische processen in ons hoofd. Juist het aspect dat we er een bepaalde betekenis aan geven maakt het verschil. De beweging van de lucht krijgt betekenis zodra het via onze oren ons verstand, ons gevoel binnen komt.

Muziek zet aan tot beweging
Als muziek ons verstand binnenkomt, dan gebeurt er iets. Bij sommige muziek weerzin, bij andere muziek vreugde of verdriet. Muziek doet iets met ons. Het beweegt ons. Het roept emoties bij ons op. In emotie zit ook al beweging, motie (denk aan het engelse motion). Daarom is het zo belangrijk voor ons. Soms kun je alleen huilen met het juiste liedje. En soms kun je niet eens meer stilzitten. Dan wordt de beweging niet meer van binnen, maar komt het naar buiten. Dan moet je klappen, dansen…

Muziek in beweging
Muziek raakt ons, maar smaken verschillen. En over smaak valt niet te twisten, zegt men. Toch is er heel wat afgetwist over muziek. Muziek is altijd in beweging geweest, en de laatste pakweg vijftig jaar nog sneller dan ooit. Dat geldt ook voor de kerk. Gingen de ontwikkelingen eeuwenlang vrij langzaam (zie ook mijn serie over muziek in de kerkgeschiedenis), is dit ook in de kerk sneller gegaan. En ook daar is veel getwist. Wil de een alleen Psalmen op een orgel, wil de andere het liefste moderne muziek met een band. En wie weet hoe de muziek over 10 jaar klinkt? En waarom niet? Psalm 96 heeft het over een nieuw lied zingen en ook in Openbaring 5 wordt een nieuw lied gezongen. En soms zet een lied mede veranderingen in beweging, zoals We shall overcome.

Rust te midden van de beweging
Maar er is ook rust. De essentie van de waarheden waar over we zingen staan al bijna 2000 jaar stil. De Bijbel, de bron van onze liederen, is af. Misschien dan onze inzichten verdiepten worden. We vanuit een ander standpunt zingen. We de nadruk op andere aspecten leggen (al dan niet tot stokpaardjes leidend). Maar de essentie blijft het zelfde. Een nieuw lied kan een nieuwe melodie hebben, maar de tekst is niet wezenlijk anders dan een lied van 100, 200 of 2000 jaar oud. En dat geeft dan weer rust, te midden van al die beweging.

Advertentie

5 thoughts on “Muziek in beweging

    • Beste Marc, heb nog een opmerking over een gedeelte hierboven. Je schrijft dat de ontwikkelingen eeuwenlang vrij langzaam gingen, als ik de geschiedenis van de (kerk) muziek bekijk kom ik tot een geheel andere conclusie. Omdat religie meer verbonden was met het dagelijks leven en het hof ging de ontwikkeling sneller dan tegenwoordig. Bekijk maar eens de periode 1600-1900 van Calvijn, Luther, Heinrich Schutz J.S.Bach Anglicaanse kerkmuziek enz enz tot Leger des Heils ( opgericht 1878) bands, Best een stormachtige ontwikkeling in slechts 300 jaar toch? Met Vriendelijke groet. Peter Vreugdenhil.

      Geliked door 1 persoon

      • Hoi Peter, ik schreef hier (kort) eerder wat over in mijn serie over kerkgeschiedenis: https://gloriaenkyrie.wordpress.com/2015/07/26/muziek-in-de-kerkgeschiedenis-ii-de-staatskerk/. Ik doel dus vooral op die periode, niet op de door jou genoemde periode. Vooral opkomst van muzieknotatie, maar ook druktechnieken, hebben een nieuwe ontwikkelingen kunnen ontstaan. De rol van de reformatie kan zeker ook niet onderschat worden, dat ‘dwong’ tot nieuwe muziek.
        Belangrijke bronnen voor mij zijn Christelijke Muziek door de eeuwen heen van Tim Dowley en Geschiedenis van de christelijke muziek van Andrew Wilson-Dickson. Verder nog wel e.e.a. aan engelstalige boeken over geschiedenis, maar daar in ligt de focus minder op de muziek.

        Like

  1. Bedankt voor je antwoord Marc, teksten goed lezen is niet mijn sterkste kant helaas. Dat boek heb ik ook van Dowley, het geeft een mooi overzicht maar helaas ook vrij oppervlakkig op sommige punten. Compliment voor je blog over evangelische muziek, ik ben geen liefhebber van lichte (geestelijke) muziek maar volg wel de ontwikkelingen m.b.t. kerkmuziek. Vr. groet. Peter.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.