Is er nog toekomst voor losse bundels?

Is er nog wel toekomst voor muziekbundels? We hebben beamers die de teksten weergeven, we kunnen bladmuziek digitaal kopen, het op onze tablets weergeven. Wanneer is in jouw kerk voor het laatst een bundel gebruikt? Zelfs in veel traditionele kerken wordt steeds meer gebruikt gemaakt van de beamer. En toch… tegen beter weten in – lijkt het wel – blijven er bundels en uitbreidingen op bundels verschijnen. Onlangs verscheen Hemelhoog, de opvolger van de Evangelische Liedbundel. Een paar jaar geleden het nieuwe Liedboek. Opwekking komt elk jaar met een uitbreiding. Ondertussen is veel bladmuziek ook te koop in digitaal formaat via de sites van o.a. Opwekking, Hemelhoog of Songselect.

Praktische aspecten
Nu is het inderdaad zo dat de kerkgangers – in ieder geval in Evangelische gemeenten – zelden nog uit een boekje zingen. In Evangelische gemeenten werd ruim een decade geleden ook al regelmatig gebruik gemaakt van overhead projectoren. De overgang naar een beamer is dan niet zo groot. De digitalisering van bladmuziek neemt een minder grote vlucht. Als ik mijzelf als voorbeeld neem: wij hebben een abonnement op Songselect, waar ik soms wel eens bladmuziek van uitdraai. Het meeste heb ik echter al op papier. Om het via bijvoorbeeld een tablet te tonen vind ik dan nog wel gedoe. Dat betekent dat ik alles als PDF moet hebben, klaarzetten. En dan moet je ook nog het juiste programma hebben (en bijv. het meestgebruikte programma On Song is er alleen nog maar voor Apple producten, hoewel een android versie in de maak is). En een pedaal om tussen bladzijden te switchen is ook wel handig. Maar: er zijn enkele mensen in mijn gemeenten die op een of andere manier (met een IPad of een laptop) digitaal zijn gegaan.

Inhoudelijke aspecten
Naast de praktische punten is er ook nog een ander aspect. De inhoud. Het voordeel van een bundel is dat je hiermee een soort eenheid kunt creëren. Mooi vind ik in bundels als Hemelhoog en het nieuwe Liedboek de categorisering. In de bundel van Opwekking zie je een duidelijke lijn liederenkeuze, en is het in zekere zin ook een historische weergave van de ontwikkeling van de muziek in de evangelische beweging. Maar in onze samenleving is er steeds meer de neiging om te “shoppen”. Ook binnen de christelijke kerken. In traditionele kerken worden lang niet meer alleen Psalmen en Gezangen gezongen, maar ook Opwekking. En in evangelische kerken wordt dan weer Hillsong gezongen. Bundels gaan daar in mee, zo vind je in het nieuwe Liedboek ook enkele Opwekkingsliederen en staan in Opwekking sinds jaren ook regelmatig liederen van Hillsong.

Nieuwe kansen en uitdagingen
Door de technische ontwikkelingen is het makkelijker om je eigen samenstelling te maken. Staat het niet in je eigen bundel? Maakt niet uit. Het kan toch wel geprojecteerd worden op de beamer en de bladmuziek is altijd wel ergens te vinden voor een klein bedrag. Daar zitten voor- en nadelen aan. Op een bundel zit een redactie, die ook nadenkt over het geheel, of over de nieuwe uitbreiding. Daardoor kan er een balans zijn op zowel inhoudelijk als muzikaal gebied. Maar wie waakt daarvoor in de kerk? Maar ook met een bundel kun je tegen dit probleem aanlopen, als er selectief wordt gekozen. Anderzijds kun je ook aanvullen wat je mist in de eigen bundel. Staat in Opwekking niet de Psalm die je zoekt? Dan haal je die elders. Mis je in de Psalmen en Gezangenbundel een uptempo lofprijsnummer? Dan vind je die vast wel in Opwekking. Uiteindelijk denk ik dat het vooral voordelen heeft dat we zo breed kunnen kijken. Het vergt wel een stukje inzicht en kennis van zangleiders om goede keuzes te maken, passend bij de dienst. Het moet natuurlijk geen vleesch noch visch samenstelling worden. Misschien juist door een andersoortig lied (al dan niet in een arrangement passend bij de rest van de liederen) kun je iets toevoegen. Juist door een stuk (andere) inhoud, of juist door een hedendaagser geluid.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.