Pinksteren in een traditionele kerk

Terwijl zo’n 50.000 mensen naar Opwekking zijn geweest dit weekend, was ik bij mijn schoonouders in Assen. Daar gingen we naar de kerkdienst van GKV Assen Zuid. Hoe is dat? Pinksteren in een traditionele kerk? Nu ga ik normaal naar een evangelische gemeente, dus vind ik het juist wel goed om af en toe even wat anders te proeven. Dat houd je open minded!

Pinksteren voor de pinkstergemeenten?
Maar Pinksteren is misschien een feest wat wel heel erg geconfisqueerd lijkt te zijn door de meer charismatische kerken. Dat is op zich wel logisch: zij zijn bij uitstek aan de slag gegaan met de (bijzondere) gaven van de Geest. Maar dat betekent gelukkig niet dat je naar een pinkstergemeente of naar een conferentie hoeft om het feest te vieren!

Verbindend vieren
Deze dienst was misschien wel een heel aardig voorbeeld van Blended Worship, Verbindend Vieren (ik zal er binnenkort eens wat over schrijven). Er werden zowel Psalmen, Gezangen als liederen uit Opwekking gezongen. De Psalmen en Gezangen op het orgel, Opwekking met een combo (piano, klarinet en drie zangeressen). Doordat het combo geen luide band was (waar ik stiekem wel van houd) was de overgang orgel/combo niet al te groot en bleef het bij elkaar passen.

Een mooie manier waarop dit “verbinden” werd ingevuld was de schuldbelijdenis: eerst Opwekking 389 Create in me a clean heart (gebaseerd op Ps 51), vervolgens een tekst en daarna een vers uit Psalm 51. Beetje jammer dat 389 voor de jongere generatie was om te zingen, Psalm 51 voor de oudere generatie. Ik zit er qua leeftijd tussenin dus heb ik beide gezongen 😉

Kinderen van God door de Geest
Natuurlijk stonden de liederen en de preek vooral in het teken van Pinksteren. De tekst was Rom 8:1-28, waarbij vers 14 de focus had. Door de Geest zijn we kinderen van God. Het gaat niet zozeer om de bijzondere tekenen, maar onze relatie met Christus. Liederen die hier bij gezocht zijn, zijn o.a. Gezang 102A 2,4 (Looft de Geest, die van de Vader en de Zoon is uitgegaan.) en Opwekking 623 (Laat het huis gevuld zijn). Er is goed nagedacht over het geheel, iets dat we in mijn eigen evangelische gemeente ook doen met het programmateam (iets heb ik hierover al genoemd in Werkt Gods geest alleen spontaan?).

Overal!!!!
Pinksteren wordt overal gevierd! In evangelische, katholieke en protestante kerken. En alle andere ook natuurlijk. Met 50.000 mensen in Biddinghuizen, enkele honderden mensen in Assen en ik hoop toch nog wel 100 mensen in mijn thuisgemeente! Overal, ieder met hun eigen stijl. En zo werd er ook gebeden in de dienst in Assen: voor alle kerken én voor de mensen in Biddinghuizen. Samen zijn we één kerk.

Advertentie

4 thoughts on “Pinksteren in een traditionele kerk

  1. Pingback: Jaaroverzicht Gloria en Kyrie 2015 | Gloria en Kyrie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.