In welke toonsoort zingen we het meest?

Onlangs kwam ik een leuk artikeltje tegen: The Most Populair Keys of All Music on Spotify. Een leuk artikeltje over de meest gebruikte toonsoort in de muziek die te vinden is op Spotify. En daar staat nog al wat! Ja, dacht ik: van Opwekking heb ik ook een lijst met toonsoorten, dus een grafiekje is zo gemaakt! Wat zou daar het meest gebruikt worden? En verschilt dat veel met de uitkomst op Spotify?

Grafiek Opwekking

Majeur
Er zijn wel interessante verschillen. Zo is 66% van de muziek op Spotify in een majeur toonladder, terwijl dat in Opwekking 82% is. Met andere woorden: de meeste muziek staat in een “vrolijke” toonladder. Dat is overigens relatief, bijvoorbeeld 333 El Elohim is in D, maar heeft grote gedeelten waarin de mineur equivalent Bm dominant is. Maar toch: Opwekking bevat duidelijk opgewekte muziek! In de grafiek van Spotify staat Am tenminste nog in de eerste helft, bij Opwekking pas in de laagste regionen en zelfs na Em, Dm en Cm. Am is zowel voor piano als gitaar een makkelijke toonladder (de mineur equivalent van C). Cm daarentegen is een veel lastiger toonladder.

Toonsoorten
Verder valt op dat er verschil is in de meest gebruikte toonsoorten. Staan bij Spotify G, C, D en A bovenaan, is dat in Opwekking D, C, F en G (waarbij D, C en F elkaar weinig ontlopen). Een mogelijk verschil zou kunnen zijn dat bij Opwekking eerder rekening wordt gehouden met de zingbaarheid van een lied. F is een toonsoort die op de gitaar vaak met Capo op de 3e fret wordt gespeeld, waardoor het makkelijker speelbaar is. Naast zingbaarheid, denk ik dat ook meespeelt dat veel liederen niet op gitaar, met piano zijn geschreven.

C# en G#
In het grafiek van Spotify scoren een aantal toonladders onverwacht vrij hoog. C# majeur en G# majeur. Zowel op piano  als gitaar zijn dit geen ‘handige’ toonladders, er zitten namelijk veel kruizen in. Twee mogelijke verklaringen: pop- en rockmuzikanten stemmen hun gitaren, omwille van de zingbaarheid, nog wel eens een halve toon lager. Als je dan in D speelt, klinkt dat als C#. Als je in A speelt, klinkt dat als G#. Ik vraag me wel af of er zoveel bands zijn die een halve toon lager gestemd spelen. Een andere mogelijkheid is dat er veel klassieke stukken in deze toonsoorten gespeeld worden.

Hemelhoog

Hemelhoog
En hoe zit het in de nieuwe bundel Hemelhoog? Net als in Opwekking komen de toonsoorten D, C, G en F het meest voor. Alleen zijn G en F omgedraaid. Opvallend is dat er geen mineurtoonladders genoemd worden. Waarschijnlijk zijn de mineurtoonladders ‘verborgen’ in de majeurequivalenten (Am = C, Em = G etc.), de voornotatie is namelijk gelijk. Ik heb de gegevens verkregen via de filtermogelijkheid op de site en die is mogelijk eenvoudiger op deze manier.

Hebben we er iets aan?
Het is op z’n minst interessant! Maar het is ook handig om te weten, dat als je tijdens de dienst liedjes in de zelfde toonsoort wil spelen, je het beste in D, C, F of G kunt zitten (daarbij: D en G respectievelijk C en F zijn vrij eenvoudig te transponeren naar elkaar). En verder is het gewoon leuk om eens te weten…

Advertentie

3 thoughts on “In welke toonsoort zingen we het meest?

  1. Pingback: Jaaroverzicht Gloria en Kyrie 2015 | Gloria en Kyrie

  2. Pingback: Zelf een (gitaar)solo uitzoeken | Gloria en Kyrie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.