Een tijdje geleden schreef ik al over kwaliteit, maar het blijft een hot item onder muzikanten! Op de facebook-pagina Muziek in de Gemeente ontspon zich een levendige discussie over dit onderwerp. Grofweg lopen de mening uiteen tussen “als je hart maar goed is” tot “zo goed dat je op een poppodium kunt staan”. Waarom vinden we dit zo belangrijk? Ik denk dat er een paar goed redenen zijn om kwaliteit op het podium neer te zetten. Maar eerst een belangrijke vraag beantwoorden.
Wat is kwaliteit?
Een probleem met spreken over kwaliteit is, dat niet iedereen hier hetzelfde beeld bij heeft. Is het “gewoon goed je best doen” of “een perfecte prestatie neerzetten die tot in de puntjes klopt”. Ik denk dat de volgende definitie goed werkbaar is voor alle taken in de gemeente:
Je gaven inzetten om God het beste te geven en de gemeente te dienen binnen de mogelijkheden die je hebt.
Drie redenen om te streven naar kwaliteit
- God wil het allerbeste met het juiste hart
Het volk van Israel moest offers brengen, maar niet zomaar. Ze moesten zonder gebrek zijn (Lv 1:3). Ook moesten offers aan allerlei voorwaarden voldoen (Lv 6:1-6). Ook de muziek moest aan bepaalde eisen voldoen en werden veel muzikanten aangesteld (zie o.a. 1 Kr 13:8; 1 Kr 15; 1 Kr 16:42). Uit de joodse overlevering weten we dat op een gegeven moment de tempelzangers een vijfjarige opleiding moesten volgen voordat ze in de tempel mochten zingen.
In het Nieuwe Testament zien we geen uitgebreide instructies voor de eredienst, zoals in het Oude Testament. Maar ook hier moet wel orde zijn, zoals Paulus schrijft in de 1 Korinthe brief (hoofdstuk 11, 14:40). Orde is niet noodzakelijk kwaliteit, maar het is duidelijk: het moet geen rommeltje worden tijdens de eredienst.
- God heeft ons gaven gegeven, en die moeten we inzetten voor Hem en gemeente
Jezus spreekt meerdere keren over gaven en talenten. Sprekend is de gelijkenis die we vinden in Mt 25:14-28. Degenen die hun talenten inzetten, worden geprezen, degene die het begraaft, wordt gestraft. Ook Paulus benadrukt het belang van onze gaven, zoals in 1 Kor 12 en Rm 12. We moeten ze inzetten voor God en de gemeente. Dat betekent dus dat we doen waar we voor geschikt gemaakt zijn. Paulus maakt het beeld van het lichaam heel sprekend: “Indien de voet zeggen zou: omdat ik niet de hand ben, behoor ik niet tot het lichaam, behoort hij daarom niet tot het lichaam?” (1 Kor 12:15). Maar God heeft een doel: “Nu heeft God echter de leden, elk in het bijzonder, hun plaats in het lichaam aangewezen, zoals Hij heeft gewild.” (vs 18).
Als we dit doortrekken naar muziekgroep: ga bijvoorbeeld niet zingen als je niet kunt zingen. Dan kan je hart nog zo op de juiste plek zitten, God heeft je niet voor die plek bedoelt.
- Slechte kwaliteit leidt af van het doel
Stel je voor: tijdens de dienst piepen de microfoons de hele tijd. De gitarist speelt de verkeerde akkoorden en een van de zangers zingt vals. Kun je je nog focussen op het zingen voor God? Natuurlijk, er kan een keer wat fout gaan (en volgens de wet van Murphy komt het vaak allemaal tegelijk), maar dit mag niet structureel zijn. Eigenlijk zou het zo moeten zijn dat de band zo goed speelt, dat iedereen zo gefocused is op zingen voor God, dat de band als het ware wegvalt. Het gaat namelijk niet om de band, maar om de gemeente die samen voor God zingt.
De praktijk
De praktijk is weerbarstig. Veel gemeenten zijn klein, hebben weinig middelen. Hoe kun je voldoende kwaliteit leveren? In mijn definitie heb ik bewust benoemd: binnen de mogelijkheden die je hebt. Je gaven en talenten ontwikkelen zich niet vanzelf. Daar moet je in investeren: oefenen, les en vooral doen. Onderschat een amateur met gaven die veel kan oefenen niet! Niet iedereen heeft die tijd, maar zou tenminste zijn of haar best moeten doen die tijd te vinden. En de gemeente moet hierin ook faciliteren, door bijv. trainingen.
Maar wat als je muzikanten vrij kunt maken voor de bediening? Dat kan je kwaliteit een enorme boost geven. Is dat nodig? Ik denk niet dat het nodig is, maar ik zie geen reden waarom we hier niet naar zouden mogen streven. Een grote gemeente als Hillsong doet dit. En ja, dat is te horen.
Let op!
Kwaliteit mag nooit een doel op zichzelf zijn. Het is een middel om God het beste te geven, de gemeente te dienen en je talenten in te zetten. Je hoort wel eens: “maar dan wordt het een show”. En ja, als ik sommige filmpjes op YouTube zie, dan lijkt het daar wel op. Maar dat mag geen excuus zijn om dan maar te blijven hangen in middelmatigheid. De beste remedie is, denk ik, om regelmatig in de spiegel te blijven kijken en er met andere open over praten. Waarvoor doe ik dit? Focus ik nog op God? Wil ik erkenning? Ben ik bezig met de mooiste liederen uitzoeken of zoek ik liederen die God het beste eren?
Niet alle bands in kerken zullen zo goed worden als Hillsong. Dat moet niet het doel zijn. Maar met kleine aanpassingen kun je best veel bereiken! Daar kom ik in een volgend blog op terug.
Ben je het met me eens? Of juist oneens? Zie je meer redenen? Reageer hieronder!
Mooi geschreven en een aanrader voor ons muziekteam om te lezen. Ik ga het herbloggen als ik mag?
LikeGeliked door 1 persoon
Dit is op Twinsane & Thriving herblogden reageerde:
Voor iedereen die met muziek bezig is in de gemeente.
Mooi om te lezen!
LikeGeliked door 1 persoon
Maar of je het wilt of niet … mijn dochter die het niet gewend is om een dienst mee te maken met een muziekteam, vond het net een optreden, alles wat er op het podium gebeurt moet een ‘gelikte’ show zijn, in die zin dat het allemaal goed moet lopen en perfect moet zijn, zo ziet het er iig uit. En dat had voor haar idee niet echt met een dienst te maken. En ‘buitenstaanders’ die zien het meestal objectiever dan de mensen die het helemaal gewend zijn.
LikeLike
Hoi Gerda, het is inderdaad een valkuil dat een dienst op een concert gaat lijken. De band moet m.i. dienend zijn. Het gaat er om dat de gemeente kan meezingen, voor God. Als de band ondermaats speelt, leidt dit af, maar als de band zelfingenomen speelt idem. Het moet dus wel goed zijn wat er gebeurt op het podium, maar niet ‘om het goed zijn’, maar om het goed te begeleiden en omdat we God niet willen afschepen met ondermaatse prestaties. En kwaliteit kan zijn dat er 1 pianist begeleidt, een hele band of een gitarist met een zanger. Het zit ‘m in het hart, in de houding, waar je op gericht bent. En dan kan het misschien heel professioneel zijn, maar hoeft het geen show te worden.
LikeLike
Pingback: Een reden om te oefenen | kerkenzo
Ik heb verschillende karaoke apparaten te leen.
LikeGeliked door 1 persoon
Haha… ja, dat kan… ik heb er wel gemengde gevoelens bij ;-). Ik associeer het met dronken mensen in een café… We hebben overigens wel eens met een instrumentale cd gezongen, bij gebrek aan een band (pinksteren, drie keer raden waar iedereen was…), maar dat heeft ook weer zo z’n nadelen.
LikeLike
Pingback: 10 dingen die ik geleerd heb van het leiden van muziekteams | Gloria en Kyrie